Ex -Yu

Dragica Gašić: Ne pada mi na pamet da napuštam Đakovicu

Dragica Gašić: Ne pada mi na pamet da napuštam Đakovicu
Foto: N.N. | Dragica Gašić: Ne pada mi na pamet da napuštam Đakovicu

ĐAKOVICA - Dobila sam neku veliku hrabrost da istrajem u svojoj borbi i sve dok mogu da izdržim sve napade, ne pada mi na pamet da napuštam Đakovicu.

Ovako za “Glas Srpske” počinje potresnu priču povratnica na Kosovo i Metohiju, jedina Srpkinja u Đakovici Dragica Gašić. Ova hrabra žena svojom borbom i torturom koju trpi od Albanaca u ovoj opštini postala je simbol stradanja i borbe srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

U moru poziva na kompromis, pomirenje i miran suživot onih koji Srbiji žele otrgnuti dio teritorije, u 21. vijeku, u srcu Evrope, jedna obična žena, domaćica, živi pod stalnom policijskom zaštitom, kao stalna meta mržnje i netrpeljivosti, sistemske psihičke torture. Samo zato što je Srpkinja.

I među njenim narodom joj zamjeraju što ne odustaje, što “glumi žrtvu”, ali ona u izjavi za naš list ističe da se ona samo vratila tamo gdje su joj svi rođeni i gdje su svi vijekovima živjeli.

"Moj otac, deda, pradeda su rođeni na Kosovu i Metohiji, ja sam se samo vratila na svoje, tamo gde su mi svi živeli i gde su svi sahranjeni. Tražila sam nazad svoj stan, Priština je uvažila moj zahtev i odlučila sam da se vratim. Nisam ja kriva što sam se vratila na svoje", ovim riječima Gašićeva odgovara na kritike onih koji osuđuju to što ona trpi torturu od strane Albanaca.

Brojne provokacije, napadi i zahtjevi da napusti Đakovicu, opštinu gdje je prije ratnih sukoba na KiM živjelo 15.000 Srba, kulminirali su ove sedmice, kad su joj za sada nepoznati počinioci provalili u stan.

"Odneli su mi hranu, šampone za kosu, prašak za veš, sigurnosnu kameru i internet prijemnik. Policija me je juče obavestila da su pronašli kofer sa hranom i robom, ali još ne znam da li je uhapšen provalnik, samo su mi pokazali sliku kofera", rekla je Gašićeva.

Na pitanje da li ju je posljednji incident uplašio i pokolebao u njenoj borbi, ona kaže da je dobila neku nevjerovatnu hrabrost.

"Sad sam dobro, nisam loše. Spavala sam sama, a dok god sam ja u zgradi, policija je stalno tu, stvarno me čuvaju", ističe ona.

Dok predstavnici privremenih prištinskih institucija evropske zvaničnike ubjeđuju da je ova samoproglašena država otvorena za sve, vidimo da je situacija na terenu znatno drugačija. Dragica Gašić kaže da policija radi koliko može, ali da je problem u građanima.

"Komandir policije i policijski službenici me zaista čuvaju, ali problem imam sa građanima. Malo zateže i predsednik opštine, koji ne dozvoljava da stavim blindirana vrata, već obična. Ona su sad potpuno uništena i ne mogu se popraviti, pa su rekli da mogu staviti nova, ali opet nemam dozvolu da postavim blindirana", istakla je ona.

Pomoć

Borba Dragice Gašić izazvala je veliku pažnju javnosti. Iako su brojni mediji došli da urade priču, konkretne pomoći nema u mjeri koliko je potrebno. Kako kaže, najveću podršku ima od direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petra Petkovića.

"On mi je nabavio šporet, krevet, frižider, dao mi je i novčanu pomoć da sebi kupim šta mi je potrebno. Zaista mi je od početka na raspolaganju", istakla je Gašićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije