Ex -Yu

Drecun: Mudrije je razgovarati nego ići u dalje sukobljavanje

Drecun: Mudrije je razgovarati nego ići u dalje sukobljavanje
Drecun: Mudrije je razgovarati nego ići u dalje sukobljavanje

BEOGRAD - Srbija mora intezivno sarađivati sa Albanijom, koliko god da je gorak ukus, kako bi joj na taj način oduzela manevarski prostor za destabilizaciju, jer Tirana direktno utiče na Albance sa Kosova, ali i juga Srbije, izjavio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

On je istakao da Srbija očekuje da će dogovoriti proces saradnje sa albanskom stranom, ali da se ne može garantovati da će albanska strana poštovati dogovoreno.

Govoreći o najavljenoj posjeti albanskog premijera Edija Rame Beogradu, Drecun je ocijenio da bez izvinjenja Albanije ovo nije pravi trenutak za razgovore sa albanskom stranom, ali da je uvijek mudrije razgovarati nego ići u dalje sukobljavanje.

"Odnosi između Srba i Albanaca su veoma napeti. Uspeli smo da ih relaksiramo briselskim sporazumom, ali su uvek opterećeni velikoalbanskim pretenzijama i uvek umanjuju primenu briselskog sporazuma. Kad god se pojavi neki takav incident, uvek esplodiraju ekstremisti u Makedoniji, na jugu Srbije, u Beču... Ali mi moramo nastaviti dalje. Srbija ne sme da nasedne na provokacije", rekao je Drecun za B92.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Drecun je naveo da je do sada urađeno nešto na tehničkom nivou, ali da je za nastavak dijaloga potrebno formirati vlast u Prištini.

"Sada moramo da čekamo da se reši to pitanje vlasti u Prištini, a Srbija je spremna da nastavi dijalog", poručio je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije