Ex -Yu

Države nasljednice SFRJ prodale stan u Njujorku za 12,1 milion dolara

Države nasljednice SFRJ prodale stan u Njujorku za 12,1 milion dolara
Foto: N.N. | Države nasljednice SFRJ prodale stan u Njujorku za 12,1 milion dolara

NJUJORK - Države sukcesori bivše SFRJ potpisale su u Njujorku ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše SFRJ na Park aveniji za 12,1 milion američkih dolara, koliko je iznosila najpovoljnija ponuda.

Iako je početna cijena iznosila blizu 20 miliona dolara, države sukcesori (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Makedonija), sa željom da ubrzaju proces, pristale su na iznos od osam miliona dolara manje.

Od ukupno 12 miliona dolara, 3,3 miliona dolara će biti izdvojeno za održavanje, jer se od 1995. godine moralo plaćati održavanje, što je u skladu s propisima koji važe u Njujorku.

"Od ostatka Bosni i Hercegovini pripada 15 odsto, što iznosi blizu 1.324.000 dolara. Najviše su dobile Srbija, Hrvatska i Slovenija", dodao je za Klix.ba ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

On je istakao da će na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara predložiti da novac, koji bi BiH trebalo da dobije iduće sedmice, bude preusmjeren za kupovinu nekretnine u gradu gdje BiH ima ambasadu.

Kako je u petak saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, oni su istakli da je Srbiji od ovog iznosa pripalo 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939 američkih dolara. Podsjećamo, kada se pojavila informacija da će objekat biti prodat, za njega su se interesovale holivudske zvijezde Robert Deniro i Džek Nikolson.

Od ukupne kupoprodajne cijene odbijeni su troškovi održavanja stana od 1. januara 1992. godine do dana prodaje, koji iznose 3,26 miliona američkih dolara, a koji su raspodijeljeni između svih država sukcesora.

"Imajući u vidu da je ove troškove sve vrijeme plaćala Srbija, pomenuta sredstva će joj biti refundirana. Stan je bio prazan od 1992. godine, kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik SFRJ pri UNu, zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju", saopšteno je iz srpskog ministarstva.

Ovaj stan je korporativno vlasništvo, odnosno nije u pitanju klasično pravo svojine na nepokretnosti nego vlasništvo koje se ogleda kroz posjedovanje 960 dionica u "Park71st korporejšnu", koliko je imala bivša SFRJ. Podsjećanja radi, Zajednički odbor za sukcesiju diplomatskokonzularne imovine bivše SFRJ dogovorio je prije dvije godine pokretanje zajedničke prodaje imovine u Bonu, Stalne misije pri UNu u Njujorku, Tokiju i Bernu, kao i stana u Njujorku. Ugovorena vrijednost navedenih nekretnina u Aneksu B je 42,7 miliona dolara, ali je, kako se ističe, tržišna vrijednost znatno veća. Predstavnici BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije razgovarali su i o raspodjeli preostale diplomatskokonzularne imovine. Na sastanku je donesena i odluka o podjeli imovine u Brazilu, upotrebom metodologije za fizičku podjelu velikih diplomatskih kompleksa bivše SFRJ i procesa njihovog izbora. Zajednički odbor je na pomenutom sastanku dogovorio da se počne proces zajedničke prodaje objekata u Srednjoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani, zakazao datum za predaju diplomatskokonzularnih nekretnina zemljama nasljednicama, te potvrdio buduće akcije radne grupe stručnjaka za distribuciju umjetničkih djela koja se nalaze u diplomatskokonzularnim objektima bivše SFRJ.

Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku predstavlja prvi slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, a osim rezidencije u Njujorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije