Ex -Yu

Državnu komemoraciju u Jasenovcu obilježio incident

Državnu komemoraciju u Jasenovcu obilježio incident
Foto: N.N. | Državnu komemoraciju u Jasenovcu obilježio incident

JASENOVAC - U Spomen parku Jasenovac, najvećem ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata, u malobrojnoj koloni, bez prisustva predstavnika Srba i Jevreja, završena je državna komemoracija koju je predvodio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a koju je obilježio incident sa pokličem "za dom spremni".

"Nadam se da je ovo poslednja godina s više kolona u Jasenovcu", rekao je Jandroković uoči početka komemoracije, prenijela je regionalna televizija N1.

Kako je prenio portal Index.hr, koji ovu treću po redu komemoraciju pratio iz minuta u minut, javio je da se uoči komemoracije u mjestu Jasenovac, dogodio incident kada su dvije muške osobe razvile transparent sa ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Upravo taj ustaški poklič je razlog zbog kojeg predstavnici Srba i Jevreja nisu prisutni danas u Spomen parku.

Ovo je treća godina da se komemoracija jasenovačkim žrtvama održava u tri kolone, a Srbi i Jevreji je bojkotuju jer hrvatska država nije u stanju da se izbori sa veličanjem ustaštva u toj državi.

Hrvatski mediji procenjuju da se u koloni nalazilo između 200 do najviše 300 ljudi.

Inače, svi hrvatski mediji, koji su pratili ovu komemoraciju, izvijestili su da srpski ministar odbrane, Aleksandar Vulin, nije došao ni u Jasenovac, ni u obližnju Mlaku, gde je patrijarh srpski služio molitvenu liturgiju.

Jandroković je rekao i da nije bilo moguće ništa drugo uraditi, već Vulinu zabraniti ulazak u Hrvatsku, a ministar policije Davor Božinović je rekao da srpski ministar odbrane ne bi ni mogao da uđe u Hrvatsku, jer su svi graniči prelazi blagovremeno obaviješteni o zabrani.

U Jasenovcu danas nije održan skup, koji je ranije najavio Dražen Keleminec, predsjednik ultradesne Autohtone Hrvatske stranke prava.

Ipak, incident nije izostao, a o njemu se zasad niko od hrvatskih zvaničnika nije oglasio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije