Ex -Yu

Dvije presude Ivi Sanaderu sutra

Dvije presude Ivi Sanaderu sutra
Foto: N.N. | Dvije presude Ivi Sanaderu sutra

ZAGREB - Na Županijskom sudu u Zagrebu sutra će biti izrečene presude nekadašnjem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu po optužnicama za primanje provizije u ratno doba od austrijske Hipo banke i na prodaju jeftine struje "Diokiju".

Sanader je za primanje provizije od Hipo banke već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud, dok u drugom slučaju optuženičku klupu dijeli sa Robertom Ježićem, nekadašnjim prijateljem, a potom i krunskim svjedokom optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka.

Oba postupka vodila je sudija Jasna Galešić koja će presudu u aferi "Hipo" objaviti u 13.00, a presudu u slučaju "HEP-Dioki" u 14.00 časova.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /Uskok/ u aferi "Hipo" tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra spoljnih poslova uzeo proviziju u protivrijednost od 3,6 miliona kuna, nakon što je ta austrijska banka odborila kredit Hrvatskoj za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Budući da se taj period računa kao vrijeme u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

"Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter", rekao je Sanader u svojoj obrani na kraju suđenja.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno sa presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u "Ini", Ustavni sud je ukinuo 2014. godine i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

U drugom slučaju "HEP-Dioki" uz Sanadera i Ježića, Uskok je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo.

Mravak je u iskazu tužilaštvu teretio bivšeg premijera, ali ga, dok je bio živ, Sanaderovi advokati nisu uspjeli ispitati, pa odbrana istrajava u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Nakon što je u martu potvrđena optužnica, koju je tužilaštvo moralo da doradi, Sanaderovi advokati su isticali da Mravkov iskaz ne može biti osnov za osuđujuću presudu.

To su ponovili i u završnom govoru ističući da protiv Sanadera ne postoji ni jedan materijalni dokaz.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka podsticao da Ježićevoj firmi isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Od niza korupcijskih postupaka, Sanader je nepravosnažno osuđen jedino u slučaju "Planinska", gdje je dobio 4,5 godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 miliona kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u slučaju "Fimi medija", nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, prema tvrdnjama tužilaštva, izvlačio novac iz državnih institucija i firmi za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih funkcionera.

Početak novog postupka za primanje mita u slučaju Ina-MOL, u koji je u međuvremenu uključen i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor mađarske naftne kompanije Žolt Hernadi, najavljen je za 23. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije