Ex -Yu

EK: Zapadni Balkan da uradi više za efikasniju borbu protiv migracija

EK: Zapadni Balkan da uradi više za efikasniju borbu protiv migracija
Foto: Ilustracija | EK: Zapadni Balkan da uradi više za efikasniju borbu protiv migracija

Zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva moraju da ulože dodatne napore da kako bi riješile ilegalnu migraciju i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, piše u izvještaju Evropske komisije o ispunjavanju zahtjeva za viznu liberalizaciju tih osam zemalja koji je danas objavljen.

Ovaj godišnji izvještaj se odnosi na države Zapadnog Balkana - Srbiju, Crnu Goru, BIH, Makedoniju, Albaniju, kao i zemlje Istočnog partnerstva - Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu.

Kako se navodi, svih osam zemalja preduzelo je mjere za rješavanje ilegalne migracije, ali su potrebni dodatni napori za poboljšanje i obezbjeđivanje održivih rezultata, piše u izvještaju.

Navodi se da je ilegalna migracija i dalje velika iz Ukrajine, Srbije i BiH ka EU, dok istovremeno sve više bojazni izazivaju neosnovani zahtjevi za azil u EU građana Moldavije i Gruzije.

U izvještaju EK napominje da je potrebno još rada kako bi se obezbijedila potpuna usklađenost sa politikom EU.

Navodi se da je Srbija prekinula status bez viza za Iran, ali zabrinutost ostaje za druge zemlje kojima ne trebaju vize za Srbiju.

Saradnja na readmisiji i povratku nastavlja se bez problema za sve zainteresovane zemlje, međutim, još postoji prostor za poboljšanje, naročito u pogledu readmisije državljana trećih zemalja, naročito u Srbiji, ocjenjuje EK.

Za Albaniju se kaže da je preduzela efikasne mjere da odgovori na problem ilegalne migracije, što je doprinijelo smanjenju broja zahtjeva za azil za 32 odsto u prvoj polovini 2018. godine i dodaje se zaključak da taj posao treba da se nastavi i dalje unapređuje.

EK ocjenjuje da će bolja saradnja Fronteksa i partnera sa Zapadnog Balkana doprinijeti boljem upravljanju ilegalnom migracijom.

Albanija je prva potpisala sporazum o saradnji sa Fronteksom, dok su Makedonija i Srbija parafirale nacrte, a procedure oko sporazuma sa Crnom Gorom i BiH su u završnoj fazi.

Kada se radi o borbi protiv organizovanog kriminala, uprkos preduzetim mjerama, potrebni su dodatni napori svih osam zemalja, a od Moldavije i Ukrajine traži se i hitna akcija u borbi protiv korupcije.

U izvještaju se navodi i da se organizovane kriminalne grupe iz osam zemalja bave trgovinom nedozvoljenim proizvodima, pranjem novca, trgovinom ljudima i drogom, krijumčarenjem migranata i sajber kriminalom.

Napominje se da će EK nastaviti da prati ispunjavanje zahtjeva za viznu liberalizaciju i izvještavati o tome Evropski parlament i Savet najmanje jednom godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije