Ex -Yu

Pratite nas na Google news

EK u utorak o ulasku Hrvatske u Šengen

EK u utorak o ulasku Hrvatske u Šengen
Foto: N.N. | EK u utorak o ulasku Hrvatske u Šengen
Tanjug

BRISEL - Sljedeće nedjelje Evropska komisija bi trebalo da usvoji pozitivnu ocjenu da Hrvatska ispunjava tehničke kriterijume za ulazak u šengenski prostor, prenose hrvatski mediji.

Izvještaj o ispunjavanju kriterijuma za ulazak Hrvatske u Šengen trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Evropske komisije u utorak u Strazburu, pošto je rasprava o tom pitanju odlagana nekoliko puta.

Država koja želi da bude dio tog prostora mora da bude u stanju da potpuno sprovodi šengenski zakonik, što uključuje kontrolu granica na kopnu, moru i na aerodromima, izdavanje viza, policijsku saradnju i zaštitu ličnih podataka, prenosi Hina.

Takođe ta država mora biti uvezana u Šengenski informacioni sistem (SIS), najrašireniji i najveći sistem razmjene informacija o bezbjednosti i upravljanju granicama u Evropi.

SIS omogućava nadležnim državnim tijelima, poput policije i graničnih službi, da unose i imaju pristup upozorenjima o određenim osobama ili predmetima.

Ta upozorenja ne sadrže samo podatke o nekoj osobi ili predmetu, poput ukradenog automobila, nego i uputstvo što učiniti s njima kada se pojave na šengenskoj granici.

Komisija prije ulaska neke zemlje u prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola sprovodi tzv. "šengensku evaluaciju", a povremeno i nakon toga kako bi proverila sprovode li se korektno šengenski zakoni.

Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti za ulazak u Šengen nije dovoljna, ali je preduslov da bi zemlje članice mogle donijeti političku odluku o primanju u šengenski prostor.

Bugarska i Rumunija još od 2011. imaju pozitivnu procjenu Evropske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema saglasnosti svih zemalja članica.

Kako se navodi, teško je predvidjeti kada će biti donesena politička odluka, jer se već nekoliko godina u EU pokušava postići dogovor oko reforme Dablinskog sistema.

Osim toga, Slovenija manje-više otvoreno najavljuje da će blokirati hrvatski ulazak povezujući to pitanje s neriješenim graničnim pitanjem.

Hrvatska je od ulaska u EU povukla velika sredstva iz evropskog budžeta za jačanje kontrole spoljnih granica, ojačala sposobnost policije koja sprečava ilegalne migracije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije