Ex -Yu

EU povodom Ramine izjave: Politička miješanja u susjedne zemlje nisu od pomoći

EU povodom Ramine izjave: Politička miješanja u susjedne zemlje nisu od pomoći
Foto: N.N. | EU povodom Ramine izjave: Politička miješanja u susjedne zemlje nisu od pomoći

BRISEL - Evropska unija povodom 'ideje' albanskog premijera Edija Rame o 'zajedničkom predsedniku Albanije i Kosova' kaže da su izjave koje su mogu tumačiti kao političko miješanje u susjedne zemje' kontraproduktivne, kako u izgradnji dobrosusjedskih odnosa, tako i napretku na putu EU integracija zemlja regiona.

"Izjave koje se mogu tumačiti kao političko miješanje u susjedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Umjesto toga EU očekuje od cijelog regiona da nastavi sa izgradnjom konstruktivnih i kooperativnih odnosa i da pojačaju sopstvene reformske procese u cilju napretka na putu EU integracija", izjavila je portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.

Odgovarajući na konstataciju pojednih medija u Briselu da ideje poput Ramine "vrlo liče na projekat Velike Albanije" i vode ka "mijenajnu granica na Balkanu" u Evropskoj komisiji ponavljaju da će EU nastaviti da podržava principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

"Evropski savjet je naglasio nedvosmislenu podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona. Nastavićemo da bilateralno radimo sa zemljama na njihovom EU putu i u cilju bolje saradnje i odnosa u regionu", poručila je Rej.

Albanski premijer Edi Rama je povodom obilježavanja desete godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Koosva izjavio da će "Albanija i Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku" i naveo ideju o postojanju "jednog predsjednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbjednosne politike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije