Ex -Yu

EU upozorila Prištinu da poštuje vladavinu prava

EU upozorila Prištinu da poštuje vladavinu prava
Foto: Ilustracija | EU upozorila Prištinu da poštuje vladavinu prava

PRIŠTINA - Evropska unija pozvala je predstavnike privremenih institucija u Prištini da se uzdrže od bilo kakvih napada na vladavinu prava, uključujući i lične klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija

"Nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo, od presudnog su značaja u ovom kontekstu i moraju da se poštuju. EU pažljivo prati slučaj tužioca Eljeza Bljakaja", saopštila je Kancelarija EU u Prištini, a prenijela "GazetaExpress".

Kancelarija EU oglasila se nakon snažnih optužbi koje su pojedini političari i predstavnici pravosuđa izneli na račun Bljakaja, što je ta misija ocijenila kao "direktno potkopavanje osnovnih principa vladavine prava".

Takve izjave djeluju obeshrabrujuće na predstavnike pravosuđa koji se, kako se navodi, bave osjetljivim i važnim slučajevima, poručeno je iz Kancelarije EU.

Poručuju i da optužnice koje čekaju razrješenje treba da budu procesuirane profesionalno, uz poštovanje vladavine prava, bez ikakvog uplitanja sa strane.

Bljakaj je u kosovskom pravosuđu istraživao sporne liste veterana tzv. OVK i tom prilikom je otkrio da je veliki broj njih, više od 19.000, nezakonito sebi obezbijedilo takav status.

U otvorenom pismu, Bljakaj je optužio najviše predstavnike pravosudnih institucija da mu zbog tih nalaza prijete, što je izazvalo žestoke kritike glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija i premijera Ramuša Hradinaja, koji ga je nazvao "lopovom".

Inače, u Prištini je za 18 sati zakazan protest kojim se zahtijeva smjena glavnog tužioca Ljumezija i revizija spiskova veterana tzv. OVK budući da je ranije saopšteno da ti "lažni veterani", koje je Bljakaj identifikova, Prištinu koštaju 40 miliona evra godišnje.

Bljakaj je tada sastavio i opširnu optužnicu protiv 12 osoba, ali je nije dostavio sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije