Ex -Yu

Pratite nas na Google news

EU usvojio zaključke o Srbiji, bez datuma za Alabaniju i Sjevernu Makedoniju

EU usvojio zaključke o Srbiji, bez datuma za Alabaniju i Sjevernu Makedoniju
Foto: N.N. | EU usvojio zaključke o Srbiji, bez datuma za Alabaniju i Sjevernu Makedoniju
Tanjug

​LUKSEMBURG - Ministri spoljnih i evropskih poslova EU usvojili su danas zaključke o Srbiji i drugim zemljama u procesu proširenja, a odluka o otvaraju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom prolongirana je najkasnije za oktobar.

Savjet EU u svojim zaključcima o Srbiji naglašava da trenutni staus kvo u dijalogu Beograda i Prištine nije održiv i da je "neophodno da se dijalog nastavi što prije".

Od Beograda se očekuje da napravi dalji napore i doprinese uspostavljanju "pogodnog okruženja za vođenje dijaloga" što, prema tekstu dokumenta, uključuje "međunarodno i regionalno angažovanje" i "uzdržavanje od poteza koji mogu biti protumačeni kao provokacija".

Ministri EU naglašavaju da sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum mora da riješi "sva otvorna pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti".

Savjet izražava žaljenje što nije bilo napretka na prvom mjestu u izradi statuta Zajednice srpskih opština, ali ni i u punoj primjeni zajedničkog upravljanja prelazima, energetskom sporazumu, a konstatuje se da nije došlo ni do otvaranja za saobraćaj mosta u Kosovskoj Mitrovici.

U usvojenim zaključcima ministri su pohvali i ohrabrili Srbiju da nastavi sa preduzimanjem daljih evroinetgracionih koraka, nastavi postignuti napredak u oblasti ekonomskih rereformi, kao i jačanja saradnje u regionu.

"Srbija je nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima (EU) u mnogim oblastima. Napredak u oblasti vladavine prava, osnovnih prava kao i noramlizacija ondosa Srbije sa Kosovom ostaju osnova i odrediće tempo pritupnih pregovora", navodi se u zaključcima.

Srbija se kroz ministarkske zaključke poziva da se fokusira na ubrzanje reforme u oblasti vladavine prava sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikanost sudstva i borbu protiv korupcije i pranja novca.

Istovremeno, vlasti u Srbiji su pozvane da obezbijede uslove za slobodu izražavanja i nezavisnost medija.

Ministarski zaključci pozivaju i na puno poštovanje fundamentalnih prava u Srbiji, uklučujući prava najranjivijih grupacija i nacionalnih manjina.

Kroz zaključke se podseća i na važnost rešavanja slučajeva ratnih zločina pred domaćim sudovima, kao i na punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Beograd je i ovom prilikom pohvaljen zbog nastavka svog angažovanja u regionalnim inicijativama i pozvan da nastavi dosadašnje napore na jačanju dobrosusedskih odnosa.

Pozitivno je ocjenjen i dalji napredak Srbije u oblasti ekonomskih reformi.

Ministri EU pozvaju Srbiju da uskladi svoju trgovisnku i energetsku politiku sa EU standardima, sa posebnim fokusom na tržište gasa.

I ove godine Savjeta EU ponavlja potrebu da Srbija tokom svog procesa pristupnja EU nastavi usklađivanje spoljne i bezbjednosne politike, ali i vizne politike sa EU.

Istovremeno, Savjet EU pozdravlja aktivno učešeće Srbije u operacijama i misijama u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike.

Kada je riječ o otvaraju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, u zaključcima se kaže da "imajući u vidu ograničeno vrijeme koje je na raspolaganju i važnost tog pitanja, Savjet će se vratiti na tu temu kako bi se donjela jasna i sadržajna odluka što je prije moguće, a najkasnije do oktobra 2019. godine.

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han kaže da manjina zemalja članica nije mogla trenutno da podrži preporuku Komisije za otvarnje pregovora sa Skopljem i Tiranom.

On je upozorio da odlaganje i nedonošenje odluke o zemljama koje su ispunile sve što je od njih traženo, dovodi u pitanje kredibilitet EU i njen uticaj i podsticaj na Zapadnom Balkanu.

”Proširenje je strateški investicija u mir, demokratiju, prosperite i bezbjednost Evrope. Neodlučnost i nerešavanje nisu opcije, ubjeđen sam da će sve zemlje članice moći da daju jasne procjene na osnovu našeg izvještaja”, poručio je Han.

On je prethodno upozorio da nedonošenje pozitivne odluke u situaciji kada su Skoplje i Atina postigli istorijsko pomirenje i kompromis oko imena, ne šalje dobar signal ni Beogradiu i Prištini koji se takođe kroz zaključke EU pozivaju da nastave dijalog i dođu do sveobuhvatnog pravno političkog sporazuma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije