Ex -Yu

Pratite nas na Google news

EU želi SAD na svojoj strani u dijalogu Beograd - Priština

EU želi SAD na svojoj strani u dijalogu Beograd - Priština
Foto: Ilustracija | EU želi SAD na svojoj strani u dijalogu BG - PR
Tanjug

BRISEL - Nakon ponovnog pokretanja dijaloga Beograda i Prištine sa obje strane Atlantika mogu se čuti pozivi da se zarad postizanja sveobuhvatne i održive normalizacije odnosa EU i SAD moraju usaglasiti oko samog procesa i njegovih ciljeva.

U Briselu naglašavaju da je jedini pravi dijalog onaj koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Navodi se da EU ima mandat dobijen od UN da bude glavni pregovarač u procesu, ali i da se kredibilitet glavnog posrednika zasniva na činjenici da se i Beograd i Priština nalaze u Evropi i uevrointegracionim procesima sa željom da postanu deo EU.

U trenutku kad je sastanak predsjednika Srbije i Kosova u Vašingtonu otkazan, a EU objavila da je došlo do nastavka dijaloga i zakazala sastanak u Briselu na najvišem političkom nivou, iz SAD su stigle riječi podrške.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je relativno pomirljivo da se Vašington više bazira na ekonomskim aspektima odnosa Beograda i Prištine, dok je na EU da vodi politički dio dijaloga.

Istovremeno, može se čuti kritika da SAD ne odustaju od svoje jednostrane uloge "dodatnog posrednika" u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine što stvara konfuziju u samom procesu i među učesnicima.

Kritike se odnose i na činjenicu da se proces koji za cilj ima sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne može voditi paralelnim kolosijecima već da se mora "integrisati u jedan" kako bi bio uspješan i održiv.

I dok se administracija predsjednika Donalda Trampa ne izjašnjava o saradnji sa Briselom u procesu nastavka dijaloga, iz EU poručuju da su njihova vrata uvek otvorena za američku podršku u postizanju konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

U očekivanju prvog fizičkog satanka lidera Srbije i Kosova u četvrtak u Briselu, EU kao glavni posrednik navodi da se nada važnom pomaku.

Dodaje se da su predstavnici i Prištine i Beograda u pripremi za nastavak dijaloga pokazali političku volju i opredijeljenost za ponovni pokušaj dolaska do pravno obavezujućeg sporazuma koji bi riješio sva otvorena pitanja dve strane.

Ocjena EU je da se uz političku volju obje strane i angažman do finalnog sporazuma između Beograda i Prištine može doći u narednim mjesecima.

Pored volje i konstruktivnosti sa strane Beograda i Prištine, EU bi svakako želela da vidi i Vašington na svojoj strani kako bi se ojačao uticaj transatlantskih partnera na rješavanje jednog od zajedničkih strateških ciljeva - mirnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana u EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije