Ex -Yu

Eskobar: SAD podržavaju brzi pristup Zapadnog Balkana EU

Eskobar: SAD podržavaju brzi pristup Zapadnog Balkana EU
Foto: U.S. Embassy in Serbia/Arhiva | Eskobar: SAD podržavaju brzi pristup Zapadnog Balkana EU

​BEOGRAD - Politika SAD prema Zapadnom Balkanu je konzistentna, a to je da svih šest zemalja treba da postanu dio EU i to brzo, istakao je danas zamijenik pomoćnika državnog sekretara kancelarije za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu Garbiel Eskobar.

Eskobar je, u onlajn obraćanju na Beogradskom bezbjednosnom forumu, rekao da je Zapadni Balkan istorijski dio Evrope i ukazao da su neke zemlje na evropskom putu već uznapredovale.

Ukazao je da je EU pokretač mogućnosti i da je svaka zemlja koja je pristupila postala demokratskija, prosperitenija i stabilnija, a status kandidata pokrenuo je potrebne reforme.

Zbog toga, kaže Eskobar, SAD žele što prije da vide Zapadni Balkan u EU i na tome rade sa evropskim partnerima.

"Dok mnogi na Balkan gledaju kao na prostor konflikata 1990-tih, SAD ga posmatraju kao prostor 21. vijeka, pun prilika", objasnio je Eskobar.

Podsjetio je da je Zapadni Balkan imao značajan ekonomski rast.

"Privreda Srbije, zemlje koju najbolje poznajem, se od 2000. nije samo udvostručila, već se povećala čak sedam puta, a ima i dalje ogroman potencijal za rast. Fiskalni podaci su zadivljujući", objasnio je Eskobar.

Naveo je da SAD podržavaju ekonomske integracije na Balkanu kao i projekat "Otvoreni Balkan".

Ukazao je da je kovid kriza približila zemlje, i da su srpski turisti u većem broju putovali u Albaniju, a građani Albanije dolazili, na primjer, na vakcinaciju u Beograd.

"Posljednje dvije decenije koliko se bavim ovim regionom gledao sam kako mladi napuštaju Balkan. Oni su uspješni gdje god da odu. Treba da im omogućimo da budu uspješni u svojoj zemlji. Sljedeći Tesla i Pupin su već rođeni, samo im treba pružiti priliku na Balkanu", naglasio je Eskobar.

Dodao je da je razočarajuće što se još uvijek razgovara o pitanjima iz 1990-tih.

Prema njegovim riječima, neophodni su lideri koji žele da gledaju u budućnost i riješe probleme prošlosti.

S tim u vezi je ukazao da i dalje ideja dezintegracije u BiH negativno utiče na ekonomiju.

Na građanima Zapadnog Balkana je, kaže, koje će lidere imati - lidere koji će nastaviti sa ekonomskim napretkom, ili one koji će nastaviti da razgovaraju samo o problemima prošlosti.

"Izbor je na građanima, a ne na međuanrodnoj zajednici", istakao je Eskobar.

Potrebno je, dodaje, više inkluzije i manje dezintegracije.

Naglasio je da će aktuelna američka administracija nastaviti da podržava ljude koji žele transformaciju regiona i dodao da su SAD partneri na putu napretka Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije