Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Eurodžast: Krijumčarima kokaina suditi u Hrvatskoj

Eurodžast: Krijumčarima kokaina suditi u Hrvatskoj
Foto: Fena/Hina | Eurodžast: Krijumčarima kokaina suditi u Hrvatskoj
Fena

ZAGREB - U okviru dogovora s predstavnicima nadležnih tijela svih zemalja koje su učestvovale u akciji ''Familia'' i Eurodžasta, ocijenjeno je da se kazneni postupak protiv krijumčara 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Daleki istok treba voditi uglavnom u Hrvatskoj, saopštio je Uskok.

''Hrvatska ima najbolju procesnu poziciju za kazneni progon organizirane kriminalne grupe čiji su pripadnici, među kojima i hrvatski državljanin, uhapšeni u julu u prevozu 600 kilograma kokaina'', zaključeno je na sastanku u Eurodžastu na kojem su, uz predstavnike Uskoka, učestvovali češki, italijanski, francuski i švajcarski tužioci.

U dijelu međunarodne akcije u Baselu su 13. jula uhapšeni crnogorski državljanin Mihael Doković, češki državljanin Aleš Sokolik i hrvatski državljanin Silvio Beljević, a koji su u npvembrz izručeni Hrvatskoj. Okrivljene, zajedno s još pet osoba, terete za zločinačko udruživanje, krijumčarenje droge, zloupotrebu položaja i vlasti, krivotvorenje isprava i nedozvoljeno posjedovanje oružja, prenosi Hina.

Dokoviću se stavlja na teret da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je mlaznjacima krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Daleki istok. Doković je rođen kao Iljmija Frključić u Podgorici, a otad je koristio brojne pseudonime te je u više navrata bio predmet obrade američkih bezbjednosnih službi. 

O Dokoviću su u nekoliko navrata pisali američki mediji koji ističu da je on jedna od prvih osoba koja se u SAD bavila računarskim prevarama, a povezivali su ga i sa grupom koja je odgovorna za podmetanje požara, prevare s osiguranjima i bankovne prevare, krađe pošiljki, trgovinu drogom i pljačke draguljarnica.

Izručenjem tri okrivljenika iz Švajcarske, Hrvatskoj je u ovom trenutku dostupno petero okrivljenika iz ovog predmeta, a traže se još dvije osobe iz Srbije i jedna osoba iz BiH.

Srbija je pokrenula postupak ustupa kaznenog progona Hrvatskoj u odnosu na kazneni predmet koji je formirala za potrebe ove operativne akcije. Kazneni postupak povodom operativne akcije ''Familia'' provodi se i u Češkoj i to protiv češkog državljanina, preostalog pripadnika ove kriminalne grupacije, uhapšenog u toj zemlji.

Operativnu akciju ''Familia'' realizovala su nadležna tijela Hrvatske u saradnji s nadležnim tijelima Češke, Srbije, Švicarske i Francuske. Doprinos tijekom istrage dale su Slovenija, Belgija i Holandija, a saradnja je ostvarena i s Italijom.

Provedba ove složene akcije na teritoriji više država rezultirala je i zapljenama milion evra u gotovini i luksuznih predmeta u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada evra pronađenih u Dokovićevom automobilu i kući u zagrebačkim Šestinama. Na osnovu rezultata ove operativne akcije u Hong Kongu je pronađen i oduzet još 421 kilogram kokaina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije