Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Eurodžast: Krijumčarima kokaina suditi u Hrvatskoj

Eurodžast: Krijumčarima kokaina suditi u Hrvatskoj
Foto: Fena/Hina | Eurodžast: Krijumčarima kokaina suditi u Hrvatskoj
Fena

ZAGREB - U okviru dogovora s predstavnicima nadležnih tijela svih zemalja koje su učestvovale u akciji ''Familia'' i Eurodžasta, ocijenjeno je da se kazneni postupak protiv krijumčara 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Daleki istok treba voditi uglavnom u Hrvatskoj, saopštio je Uskok.

''Hrvatska ima najbolju procesnu poziciju za kazneni progon organizirane kriminalne grupe čiji su pripadnici, među kojima i hrvatski državljanin, uhapšeni u julu u prevozu 600 kilograma kokaina'', zaključeno je na sastanku u Eurodžastu na kojem su, uz predstavnike Uskoka, učestvovali češki, italijanski, francuski i švajcarski tužioci.

U dijelu međunarodne akcije u Baselu su 13. jula uhapšeni crnogorski državljanin Mihael Doković, češki državljanin Aleš Sokolik i hrvatski državljanin Silvio Beljević, a koji su u npvembrz izručeni Hrvatskoj. Okrivljene, zajedno s još pet osoba, terete za zločinačko udruživanje, krijumčarenje droge, zloupotrebu položaja i vlasti, krivotvorenje isprava i nedozvoljeno posjedovanje oružja, prenosi Hina.

Dokoviću se stavlja na teret da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je mlaznjacima krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Daleki istok. Doković je rođen kao Iljmija Frključić u Podgorici, a otad je koristio brojne pseudonime te je u više navrata bio predmet obrade američkih bezbjednosnih službi. 

O Dokoviću su u nekoliko navrata pisali američki mediji koji ističu da je on jedna od prvih osoba koja se u SAD bavila računarskim prevarama, a povezivali su ga i sa grupom koja je odgovorna za podmetanje požara, prevare s osiguranjima i bankovne prevare, krađe pošiljki, trgovinu drogom i pljačke draguljarnica.

Izručenjem tri okrivljenika iz Švajcarske, Hrvatskoj je u ovom trenutku dostupno petero okrivljenika iz ovog predmeta, a traže se još dvije osobe iz Srbije i jedna osoba iz BiH.

Srbija je pokrenula postupak ustupa kaznenog progona Hrvatskoj u odnosu na kazneni predmet koji je formirala za potrebe ove operativne akcije. Kazneni postupak povodom operativne akcije ''Familia'' provodi se i u Češkoj i to protiv češkog državljanina, preostalog pripadnika ove kriminalne grupacije, uhapšenog u toj zemlji.

Operativnu akciju ''Familia'' realizovala su nadležna tijela Hrvatske u saradnji s nadležnim tijelima Češke, Srbije, Švicarske i Francuske. Doprinos tijekom istrage dale su Slovenija, Belgija i Holandija, a saradnja je ostvarena i s Italijom.

Provedba ove složene akcije na teritoriji više država rezultirala je i zapljenama milion evra u gotovini i luksuznih predmeta u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada evra pronađenih u Dokovićevom automobilu i kući u zagrebačkim Šestinama. Na osnovu rezultata ove operativne akcije u Hong Kongu je pronađen i oduzet još 421 kilogram kokaina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije