Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Slovenije

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Slovenije
Foto: Ilustracija | Evropska komisija pokrenula postupak protiv Slovenije
N.N.

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Slovenije jer je iz izbornog imenika izbrisala osobe smanjenih intelektualnih sposobnosti, one koje su napunile 18 godina starosti, ali im je zbog duševne bolesti ili zaostalosti oduzeta poslovna sposobnost, s ocjenom da oni ne mogu da razumiju što je cilj i svrha izbora, piše u srijedu mariborski list "Večer".

Sa druge strane, kako se navodi u prilogu, takva je praksa u suprotnosti ne samo sa slovenačkim ustavom, prema kojem svaki državljanin koji ima 18 godina smije da bira i bude izabran, ali i s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Osobe smanjenih intelektualnih sposobnosti iz izbornog procesa od država članica EU isključile su samo Slovenija i Mađarska, a Brisel je zbog toga protiv Slovenije započeo i postupak koji bi na kraju mogao rezultirati i davanjem prava na odštetu za osobe kojima je uskraćeno biračko pravo pa i pravo izbora na sadašnjim evropskim izborima, tvrdi list.

Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava koji će možda morati odlučivati o tužbama prikraćenih za glasačko pravo ili njihovih zastupnika, oni bi u individualnim slučajevima mogli da dobiju oko tri hiljade evra odštete ako se dokaže da su bili diskriminisani pred zakonom zbog nemogućnosti da biraju i budu birani.

Kako navodi mariborski list, u vezi s tom problematikom predviđen je i hitan sastanak predsjednika države Boruta Pahora s pravobraniteljkom za ljudska prava Vlastom Nusdorfer, ali nije vjerovatno da bi se eventualno ispravljanje postojeće prakse moglo dogoditi do nedjelje, kad oko 1,6 miliona slovenačkih birača ima pravo birati osam poslanika iz Slovenije u Evropskom parlamentu.

Praksu izuzeća osoba s utvrđeno smanjenim intelektualnim sposobnostima iz izbornog procesa imalo je prije više evropskih država, ali su taj oblik diskriminacije u međuvremenu sve ukinule, osim Mađarske i Slovenije, dok je zadnja koja je ispravila tu praksu bila Njemačka, koja je biračko pravo za tu kategoriju ljudi uvela ove godine, prenosi "Večer".

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije