Ex -Yu

Filips: Rok za sporazum Beograda i Prištine ograničiti na godinu dana

Filips: Rok za sporazum Beograda i Prištine ograničiti na godinu dana
Foto: Ilustracija | Filips: Rok za sporazum Beograda i Prištine ograničiti na godinu dana

VAŠINGTON - Direktor Instituta za ljudska prava njujorškog Kolumbija univerziteta Dejvid Filips izjavio je da, kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, postavljanje određenog roka može primorati strane da donose teške odluke koje su im potrebne kako bi se postigao dogovor.

"Evropska unija, kao posrednica, trebalo bi da postavi rok za okončanje dijaloga, jer proces ne bi trebalo da traje u nedogled. Mislim da je 12 mjeseci razuman period", rekao je za Glas Amerike Filips, nekada viši savjetnik Sekretarijata UN i američkog Stejt departmenta.

On smatra da bi okončanje pregovora trebalo da podrazumijeva, kako je rekao, uzajamno priznanje Srbije i Kosova, kao, kako Filips ističe, "suverene i nezavisne države u postojećim granicama".

Filips je ocijenio da je potrebno da SAD izađu na scenu i upotrijebe svoj uticaj u ohrabrivanju strana u razgovoru da postignu kompromis.

Kada je riječ o dijalogu, Filips je rekao da je od presudnog značaja utvrditi sudbinu 1.500 nestalih i obratiti pažnju na do sada postignute sporazume, utvrditi njihov status i potpuno ih primijeniti.

Filips smatra da nije najjasnije želi li Srbija zaista da bude dio Evropske unije.

"Važno je da predsjednik Aleksandar Vučić jasno i nedvosmisleno saopšti da je Srbija posvećena članstvu u EU. Biće potrebno da izabere između evroatlantskih integracija i romanse koju održava s Rusijom i Kinom", kaže Filips.

On smatra da, ako je Vučić ozbiljan u vezi s integrisanjem sa zapadnim zemljama - onda posrednik u dijalogu ima uticaj u procesu.

Filips ukazuje da je važno da obje strane u pregovorima budu fleksibilne i spremne na kompromis, ali da je prije toga potrebno da Evropska unija izgradi povjerenje sa Prištinom i stavi tačku na pitanje vizne liberalizacije.

Kada je riječ o tome šta Priština treba da uradi, Filips smatra da Priština treba da primijeni sporazume postignute u dijalogu, prvenstveno sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO).

On, međutim, smatra da ZSO treba da bude bez izvršnih ovlašćenja, u skladu s odredbama ustava tzv. Kosova i principima koje je utvrdio Marti Ahtisari.

Istovremeno, Filips ocjenjuje da bi Srbija trebalo da poboljša stepen poštovanja manjinskih prava, pogotovo albanske manjine.

Filips je, takođe, ocijenio da je prijedlog o razmjeni teritorija bio gubljenje vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije