Ex -Yu

Financial Times: EU bi mogla da učini istorijsku grešku na Balkanu

Financial Times: EU bi mogla da učini istorijsku grešku na Balkanu
Foto: N.N. | Financial Times: EU bi mogla da učini istorijsku grešku na Balkanu

BRISEL - EU ne bi trebalo da odustane od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla da oslabe umjerene i reformske struje u regionu, ocijenio je "Financial Times".

EU bi mogla da učini jednu istorijsku grešku na Balkanu, jer lideri Unije na samitu u junu treba da odluče o pristupnim pregovorima sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Odluka treba da bude jednoglasna, ali neke zemlje poput Francuske i Holandije oklijevaju sa narednom fazom proširenja Unije, naveo je FT.

Francuzi žele da se EU fokusira na svoje reforme, jačanje zone evra i izbjegavanje mjera koje bi mogle da jačaju nacionalističke i populističke struje. Međutim, to bi moglo da se okrene protiv Unije, koja smatra da Balkan drži pod kontrolom, smatra FT.

Britanski list navodi primjer rješavanja spora između Sjeverne Makedonije i Grčke, čime je Skoplje pokazalo da odustaje od ultranacionalizma prethodnika. Narod Sjeverne Makedonije možda će se zapitati da li će EU ikada otvoriti svoja vrata ako hrabra diplomatija i vešto upravljanje nacionalnim dimenzijama konflikta oko imena ne budu nagrađeni pristupnim pregovorima, naveo je list.

Takvo kašnjenje bi odložilo reforme u Sjevernoj Makedoniji, potkopalo borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a to bi moglo da oživi i makedonski šovinizam, ocjenjuje list.

"Ako vrata EU ostanu zatvorena, umjerene struje mogu da budu diskreditovane. Međutim, postoji i opasnost da vrata budu otvorena Severnoj Makedoniji, a Albanija bude ostavljena da još čeka. Takva inicijativa bi bacila ulje na vratru panalbanskog nacionalizma", navodi FT i dodaje da bi postojao rizik od eksplicitnijeg oživljavanja ideje "velike Albanije".

Britanski list u daljoj analizi smatra da bi takav scenario dodatno podrilo napore o rješavanju pitanja između Beograda i Prištine i pojačalo tenzije između Bošnjaka, Hrvatska i Srba u BiH.

"Ako se pojača regionalna nestabilnost zbog stidljivosti EU, tada će se stvoriti pogodno tlo za strano miješanje", dodaje list navodeći uticaje Rusije, Turske i Kine.

Oni koji kritikuju proširenje EU u pravu su kad kažu da je u balkanskim zemljama kvalitet demokratije i pravne države niži u odnosu na norme EU. Ali će povjerenje regiona u EU i entuzijazam njenog naroda za teške reforme neophodne za članstvo, biti umanjeni ako EU na samitu u junu ne uputi pozitivan signal, dodao je britanski list.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije