Ex -Yu

Fondacija "Tijana Jurić" u sistemu evropske potrage za nestalom djecom

Fondacija "Tijana Jurić" u sistemu evropske potrage za nestalom djecom
Fondacija "Tijana Jurić" u sistemu evropske potrage za nestalom djecom

BEOGRAD - Fondacija "Tijana Jurić" priključila se zemljama članicama "AMBER alert" zajednice, a time je i Srbija postala dio te organizacije koja se bavi potragom za nestalom djecom na teritoriji cijele Evrope.

Organizacija "AMBER alert" prepoznatljiva je po jedinstvenom sistemu za uzbunu koji se pokreće nakon nestanka djeteta u jednoj zemlji.

Slika, opis kako je dijete bilo obučeno u momentu nestanka, gdje je posljednji put viđeno, emituju se u televizijskim i radio programima, objavljuju na internet stanicama i ostalim kanalima za komunikaciju, navode iz Fondacije "Tijana Jurić".

Cilj Fondacije je, napominje se u saopštenju, da u saradnji sa nadležnim institucijama takav sistem za uzbunu počne da funkcioniše i u Srbiji.

"Namera je da posredujemo između nadležnih ustanova u Srbiji i `AMBER alert Evropa` i da takav sistem obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka dece zaživi i kod nas", rekao je osnivač Fondacije Igor Jurić.

U saopštenju se podseća da je Fondacija "Tijana Jurić" dala je već doprinos na polju bezbjednosti, nakon što je prijedlog za bržu reakciju policije u slučajevima nestalih lica Skupština Srbije 16. jula 2015. godine usvojila kao "Tijanin zakon".

Nakon usvajanja "Tijaninog zakona", policija mora da počne potragu odmah nakon prijave nestanka.

Inicijativa za podnošenje izmjene tadašnjeg Zakona o policiji pokrenuta je jer je policija čekala 24 sata da zatraži lociranje Tijaninog telefona, što se kasnije pokazalo kao prekasno.

Petnaestogodišnja Tijana Jurić oteta je i potom ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmok. Njeno tijelo pronađeno dvanaest dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetljištu u okolini Sombora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije