Ex -Yu

Formira se tim za zaštitu srpskih svetinja

Formira se tim za zaštitu srpskih svetinja
Foto: wikipedia.org | Formira se tim za zaštitu srpskih svetinja

BEOGRAD - Vlada Srbije trebala bi da u narednim danima zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formira specijalni tim za zaštitu srpske i hrišćanske duhovne baštine na prostorima na kojima žive Srbi, pišu "Večernje novosti".

List navodi da je ova ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je govorio o neophodnosti uspostavljanja ovakvog tijela, podstaknut novim udarima vlasti u Prištini na manastir Visoki Dečani, dobila veliku podršku u Patrijaršiji srpskoj i intelektualnim krugovima.

Ideja je da se kroz rad ovog tima međunarodnoj javnosti argumentovano predoče svi rizici od nestajanja hrišćanske baštine, prije svega na Kosovu i Metohiji, ali i da se spriječi da slična zla sudbina zadesi srpska sveta mjesta u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

List piše da bi ovaj tim trebalo da čini znatan broj eksperata iz raznih oblasti, od istoričara i istoričara umjetnosti, arhitekata, slikara, do crkvenih velikodostojnika i intelektualaca i uglednih javnih ličnosti.

"Večernje novosti" navode da je srpska baština decenijama bila na udaru i u Hrvatskoj, gdje je prema mnogima, nad njom sproveden "kulturni genocid", te da su trenutno na djelu i pokušaji svojatanja srpske baštine u Crnoj Gori.

Prema nekim podacima, samo tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka iz srpskih crkava u Hrvatskoj nestalo je više od 7.000 ikona.

Prema podacima Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, na prostoru južne srpske pokrajine nalazi se oko 1.300 crkava, manastira i drugih objekata, lokaliteta i prostornih cjelina koje čine kulturno nasljeđe srpskog naroda.

Oko 150 crkava, manastira i drugih vjerskih objekata Srpske pravoslavne crkve, od kojih čak 61 ima status spomenika kulture, uništeno je, oštećeno i oskrnavljeno.

Uništen je i oštećen 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik, čak su iz grobova iskopavane i razbacivane kosti.

Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umjetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji se uveliko krčme na svjetskom ilegalnom tržištu antikviteta, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije