Ex -Yu

Formirana Ohridska grupa za podršku Makedoniji na evropskom putu

Formirana Ohridska grupa za podršku Makedoniji na evropskom putu
Foto: N.N. | Formirana Ohridska grupa za podršku Makedoniji na evropskom putu

SKOPLJE - U Skoplju je predstavljena Ohridska grupa za podršku Makedonije na evoatlantskom putu koju čine bivši zvaničnici i diplomate EU i NATO, na čelu sa nekadašnjim generalnim sekretarom Alijanse, Džordžom Robertsonom.

Ohridsku grupu je na konferenciji za novinare predstavio premijer Zoran Zaev.

Riječ je o savetodavnoj grupi koja se neće redovno sastajati, ali će koristiti svaku priliku za to, a njeni članovi će biti dostupni i za opoziciju i za predsjednika Ðorđa Ivanova.

Pored Robertsona, Grupu čine nekadašji predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijer Solana, bivši švedski premijer i ministar spoljnih poslova Karl Bilt i istaknute diplomate kao što su Kristofer Gajda, Robert Gelbard je, Alen de Roa, Volfgang Išinger, Dajmond Vilson, Zorana Čičak, bivši bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev...

Obraćajući se sinoć na konferenciji za novinare, Robertson je istakao da je prošlo tačno 17 godna od kada se posljednji put obraćao novinarima u Skoplju, te objasnio da je naziv Ohridska grupa izabran jer, kako je rekao, taj makedonski grad ima veliki značaj za Makedoniju, s obzirom na to da je u tom gradu potpisan i Ohridski, a sam grad je pod zaštiom Uneska.

Podsetio je da je to bilo vrijeme kada je Makedonija bila u krizi, a da je sada na putu prosperiteta.

Zajedno sa Solanom je, kaže, 11 puta boravio u Skoplju, a bio je i svjedok potpisivanja Ohridskog sporazuma.

"Makedonija je tada bila zemlja na ivici građanskog rata, a sada je zemlja koja kuca na vrate Evrope, zemlja koaj je shvatila potrebu za boljom budućnošću", naveo je Robertson.

Ohridska grupa će savjetovati makedonsku vladu i ministre, ali će biti dostupna, kazao je, i opoziciji i predsjedniku države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije