Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Francuski mediji: Makron ponovo osvojio Srbe

Francuski mediji: Makron ponovo osvojio Srbe
Foto: Tanjug | Francuski mediji: Makron ponovo osvojio Srbe
Tanjug

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovo je osvojio Srbe obraćajući im se na njihovom jeziku tokom zvanične posjete Beogradu, nakon što je prijateljstvo između dvije zemlje nedavno ugroženo, ocijenio je francuski portal "20 minuta", dok je francuska televizija "Frans 3" u prvi plan stavila grandiozni doček koji je predsjednik Srbije priredio za francuskog kolegu.

Portal "20 minuta" piše da je Makron je iznenadio Srbe koji su u Beograd došli da slušaju njegov govor, kada im se obraćao na srpskom, poručujući im da "budu hrabri" i da treba "pronaći dobar kompromis" sa Prištinom.

"Hvala vam na izuzetnom dočeku", izjavio je u ponedjeljak Makron na srpskom pred masom koja je na to reagovala sa iznenađenjem i ushićenjem i iz koje se s vremena na vrijeme prolamalo: "Živela Francuska", piše "20 minuta" prenoseći atmosferu tokom obraćanja Makrona i predsjednika Aleksandra Vučića ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na beogradskom Kalemegdanu.

Prijateljstvo između dvije zemlje nedavno je ugroženo, konstatuje portal i podsjeća na propust protokola Jelisejske palate tokom proslave kraja Prvog svjetskog rata u Parizu u novembru, kada je Vučiću određeno da sjedi u pozadini, dok je predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači sjedio u prvom redu, rame uz rame sa Makronom i američkim i ruskim predsjednikom, Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom.

"Frans 3" piše da je Vučić priredio grandiozan doček francuskom kolegi Emanuelu Makronu, koji je došao u Beograd kako bi ponovo pokrenuo diplomatske odnose sa Srbijom.

"Njih dvojica su pokazali rivalstvo u iznošenju ljubaznih komentara kako bi prevazišli nataložene nesuglasice, od francuskog priznanja Kosova, do diplomatskog incidenta tokom komemoracije 11. novembra" u Parizu, ocjenjuje "Frans 3", čiji je izvještač pratio Makrona u Beogradu.

Navodeći da je francuski predsjednik tokom posjete Srbiji rekao da EU trenutno nema kapacitet za još jedan talas proširenja, "Frans 3" ocjenjuje da je ta izjava došla u lošem trenutku, jer se Srbiji sve više "udvaraju" Rusija i Kina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije