Ex -Yu

Gana počela proceduru za otvaranje ambasade u Srbiji

Gana počela proceduru za otvaranje ambasade u Srbiji
Foto: MSP Srbije | Gana počela proceduru za otvaranje ambasade u Srbiji

AKRA - Gana je započela proceduru za ponovno otvaranje ambasade u Beogradu, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova te zemlje Širli Bočvej nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Akri.

Dačić, koji boravi u posjeti Gani, prethodno je najavio da će ove godine biti otvorena ambasada Srbije u toj afričkoj državi.

"Oni su odlučili da otvore ambasadu u Akri. Mi smo u procesu ponovnog otvaranja naše ambasade u Beogradu, koju smo morali da zatvorimo u jednom trenutku", rekla je Bočvej.

Ona je dodala da su vlasti Gane, nakon prekida odnosa između dvije zemlje zbog pitanja KiM, osjećale da je potrebno da se ti odnosi ponovo uspostave.

U tom kontekstu, podsjetila je na odnose dvije zemlje u vrijeme Tita i Nkrumaha, kao i na posjetu srpskog ministra sporta Gani, ali i na njenu posjetu Srbiji i posjete ministra telekomunikacija i predsjednika parlamenta Gane Srbiji.

Te posjete su, kako je ocijenila, završene veoma uspješno i njima su otvorene komunikacione linije između dvije države.

Bočvej se posebno osvrnula na značaj saradnje između dvije zemlje.

Podsjetila je i da je tokom njene posjete Srbiji prošle godine potpisan sporazum o političkim konsultacijama i dodala da delegacije dvije zemlje smatraju da je potrebno da se sastave tehnički timovi koji će razmatrati način za saradnju dvije države.

"To će biti okvir za našu saradnju", rekla je Bočvej ističući da je riječ o saradnji u oblasti ICT-a, poljoprivrednom sektoru, rudarstvu, sportu... 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije