Ex -Yu

Gdje je centralni spomenik svim žrtvama NDH?

Gdje je centralni spomenik svim žrtvama NDH?
Foto: Ilustracija | Gdje je centralni spomenik svim žrtvama NDH?
Srna

ZAGREB - U Zagrebu planiraju podizanje spomenika za šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, ali iz Jevrejske gradske opštine odgovaraju da bi spomenik trebalo da bude podignut svim žrtvama ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Najviši funkcioneri Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, predsjednik, i Sanja Zoričić Tabaković, predstavnik jevrejske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, u pismu gradonačelniku Milanu Bandiću svojevremeno su postavili nekoliko pitanja.

Glavno pitanje je zašto se uz već postojeći centralni evropski memorijal, sagrađen 2005. godine u Berlinu, u Zagrebu podiže spomenik sa istim nazivom?

Ovdje bi trebalo očekivati spomenik žrtavama ustaške NDH, u čije je doba ubijeno 80 odsto pripadnika jevrejske zajednice, "a ne utopiti ih u šest miliona svih jevrejskih žrtava".

Kao mogući motivi takvog postupka navode se: "neutralizacija ustaškog zločina, rehabilitacija NDH, prekrajanje istorije, izjednačavanje žrtava ustaških rasnih zakona i svih žrtava Drugog svjetskog rata, te minorizacija hrvatske antifašističke borbe".

Snješka Knežević, glavni istoričar zagrebačkog urbanizma, navodi da bi umjesto manipulacije velikom evropskom istorijskom temom, Zagreb mogao dobiti i hipoteku - zato što memorijala za sve žrtve ustaškog terora i zločina u Hrvatskoj nema.

Ona objašnjava da je upitno i mjesto najavljenog memorijalnog centra Holokausta - zagrebačka stanica, koja nije bila ni sabirno mjesto, niti su transporti u koncentracione logore polazili sa nje, već su tuda samo prolazili.

Autentična mjesta istoričari su odavno identifikovali, ali ona nisu prikladna za spomenik.

U Berlinu ili u Londonu takvi kompleksi se postavljaju u reprezentativne, mahom istorijske javne prostore, usred života grada, katkad i nacije, navodi ona, a prenosi portal "Telegram".

U ustaškoj NDH izvršen je genocid na Srbima, Jevrejima i Romima, koji su bili žrtve rasnih zakona. Međutim, centralni spomenik posvećen žrtvama NDH nije predviđen.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Nezavisnasrpska

Hrvatski kulturni centar Jasenovac

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije