Ex -Yu

Gimnazijalci iz Srbije treći na svjetskom takmičenju iz fizike

Gimnazijalci iz Srbije treći na svjetskom takmičenju iz fizike
Foto: Pixabay | Gimnazijalci iz Srbije treći na svjetskom takmičenju iz fizike
Srna

BEOGRAD - Na svjetskom takmičenju iz fizike, koje se održava u Poljskoj, tim gimnazijalaca iz Srbije osvojio je bronzanu medalju.

Srpska ekipa je ostvarila bolji plasman od Rusije, SAD, Australije, Velike Britanije i 17 drugih timova.

Sa takmičenja "Međunarodni turnir mladih fizičara", koje se održava više 30 godina, tim gimnazijalaca iz Srbije prvi put se vratio sa medaljama, saopštilo je Društvo za promociju i popularizaciju nauke.

Ekipu srpskih srednjoškolaca činili su Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, Gaja Brakus iz Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije "Vuk Karadžić" iz Trstenika.

"Radi se o timskom takmičenju koje podstiče istraživački duh učenika, kritičko razmišljanje, ali jača i njihove debatne sposobnosti kroz različite zadatke koje svako od njih mora da reši, eksperimentalno i teorijski, i ubedljivo objasni protivnicima i žiriju", rekli su Vladimir Veljić i Aleksandra Alorić, nacionalni koordinatori ovog takmičenja i članovi stručnog žirija.

Tim iz Srbije odabran je kroz kvalifikacije na državnom nivou u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke i u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom "Petnica", kao i velikim brojem naučnika i nastavnika.

Pripreme i učešće na ovom takmičenju podržalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, prenijeli su beogradski mediji.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 3

demon

Покушај број 3: /30uSiBE

demon

Из неког разлога не приказујете везу исправно, покушај бр. 2: /30uSiBE

demon

Господо новинари, гимназијалци Србије су узели СЕДАМНАЕСТО мјесто, а не треће! Извор: /iypt2019/rank/

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije