Ex -Yu

Gojković: Pronađen ukradeni sat Josipa Broza Tita

Gojković: Pronađen ukradeni sat Josipa Broza Tita
Foto: Tanjug/Zoran Žestić | Gojković: Pronađen ukradeni sat Josipa Broza Tita

BEOGRAD - Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković otkrila je danas da su pronađena ukradena umjetnička djela kao što je jedan bodež i zlatan sat Patek Filip koji je pripadao nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije - Josipu Brozu Titu.

Takođe, Gojković je podsjetila i na uspješnu akciju pronalaska veoma skupocjene slike, nedavno otkrivene na zvaničnoj aukciji u Cirihu.

Gostujući na televiziji Prva, ministarka kulture je istakla da je danas na crnom tržištu veoma unosan posao krađa artefakata, i da je vrijednost ukradenih remek djela iz Srbije oko pola miliona evra.

Ona je podsjetila na jedan od posljednjih nestanaka, u pitanju je zlatna tašnica, oko koje je izbila velika afera tokom 2019. godine, i za tim predmetom se intenzivno danonoćno traga.

Ta umjetnina je blago sa kraja 19. i početka 20. vijeka, ukradeno iz Muzeja primjenjene umjetnosti (MPU) iz Beograda, a te godine su iščezli i drugi predmeti - narukvice, satovi, lanci, prstenje.

Ono što je lijepa vest jeste da je pronađen ukradeni bodež iz ovog Muzeja, i upravo se vodi postupak protiv jednog od počinioca tog krivičnog djela, kako navodi Gojković.

"Odajem veliko priznanje inspektorima na predanoj akciji i istrazi ovog slučaja. Taj istorijski vredan predmet je pronađen u Srbiji, što budi nadu da se i ostale umetnine lociraju u našoj zemlji. Bodež je nađen kod okrivljenog u stanu, on je suočen sa dokazom o zločinu, odnosno snimljen je kamerom kako iznosi ovaj artefakt iz muzeja", naglasila je ministarka.

Takođe, nedavno je pronađen i čuveni luksuzni sat Patek Filip, koji je pripadao Josipu Brozu Titu, za koji Gojković ističe da je taj sat nestao prije više od 10 godina u Muzeju Jugoslavije, dok je bila aktuelna izložba satova koje je predsjednik Tito dobijao na poklon ili ih je kupovao i slagao u kolekciji.

Nakon više od decenije, sat se pojavio na redovnoj aukciji u Hong Kongu i ona je odmah obustavljena, zahvaljujući direktorki Muzeja Jugoslavije - Nedi Knežević, koja je alarmirala cijeli slučaj.

Gojković podsjeća da je skoro pronađena i jedna slika u Cirihu, koja je nestala prije 20 godina iz Dvorca Čelarevo, odnosno Dvorca porodice Dunđerski.

Sada je otkrila da tražena cijena na toj aukciji iznosi čak 500 000 evra, koliko se procjenjuje kompletna kolekcija ukradenih predmeta iz naše zemlje.

"Pronalazak te slike bila je zajednička uspešna akcija policije i Ministarstva kulture, a vest o tragu te slike dobili smo od Muzeja Vojvodine i Galerije Matice Srpske. Ogroman je spisak svih otuđenih, ukradenih predmeta, zaista nepregledan broj umetničkih dela, pravog blaga", rekla je Gojković.

Ona se nada da se većina tih djela nalazi negdje po Srbiji, a kako je u pitanju živo tržište, počinioci zločina moraju kad-tad da izađu negdje u javnost sa prodajom.

"Tada će i biti otkriveni, jer ne mogu da se stalno kriju sa tim predmetima. Dešava nam se da artefakte nalazimo i iz drugih država kao što su Nemačka ili Turska. Sve države sveta se bave ovim problemom, jer je toliko unosna zarada da se može meriti sa trgovinom narkotika na svetskom tržištu", primijetila je ministarka kulture i informisanja Srbije.

Dodaje da u policiji postoji posebno odjeljenje koje se bavi tim kriminalnim poslovima - krađom umjetnina, i da imaju eksperte iz te oblasti koji umiju da razlikuju falsifikate od originala.

Naglasila je da se starije i zrelije generacije stručnjaka u to razumiju, ali da se uveliko uvode i nove, mlađe snage.

"Visina kazne zatvora se utvrđuje za počinioce prema visini vrednosti ukradenog predmeta. Zahvalna sam toliko posvećenom radu policije na rasvetljavanju ovih slučajeva, kao i predstavnika ustanova kulture, koji ne odustaju decenijama unazad na otkrivanju ukradenih dela", podvukla je ministarka.

Gojković je podsjetila da je Ministarstvo kulture uputilo dopis svim ustanovama kulture Republike Srbije da navedu detaljno šta sve nedostaje od ukradenih poredmeta.

Prvi su se odazvali Galerija Matice Srpske u Novom Sadu i Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka, a potom i svi ostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije