Ex -Yu

Gojković: U delu BiH i na Kosmetu deluju ogranci Islamske države

Gojković: U delu BiH i na Kosmetu deluju ogranci Islamske države
Foto: Tanjug/Zoran Žestić | Gojković: U delu BiH i na Kosmetu deluju ogranci Islamske države
Srna

RIM - Dostupni podaci pokazuju da na zapadnom Balkanu djeluju ogranci terorističke organizacije Islamska država, posebno na dijelu područja BiH i na Kosovu i Metohiji, izjavila je danas ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.

U obraćanju na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države u Rimu, ona je istakla da Beograd najviše brinu rizici i prijetnje koji mogu doći od "stranih terorističkih boraca" i dodala da je na strani Islamske države sa Kosova i Metohije ratovalo više od 300 ekstremista, čime se proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije.

Gojkovićeva je poručila da će Srbija zato nastojati da, podržavajući međunarodno pravo, u njegovim okvirima još više produbi saradnju sa svim bezbjednosnim partnerima u regionu i šire, a to uključuje i preventivno djelovanje radi eliminisanja uzroka ovih fenomena.

Ona je podsjetila da se Srbija od samog početka pridružila međunarodnim naporima u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država.

Ministri Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, koji su se danas nakon dvije godine ponovo lično sastali, usvojili su zajedničko saopštenje u kojem su potvrdili odlučnost da nastave borbu protiv ove terorističke organizacije i da kroz sveobuhvatne, koordinisane i višestrane napore stvore uslove za njen trajniji poraz.

Između ostalog, ministri su istakli da je prioritet zaštita civila, uz uvjerenje da je neophodno da se u svim okolnostima poštuje međunarodno pravo, uključujući međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, kao i relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

Skup u Rimu su otvorili italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije