Ex -Yu

Gotemiler: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom

Gotemiler: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom
Foto: N.N. | Gotemiler: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom
Tanjug

BRISEL - Zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler izjavila je danas da proces u vezi sa oružanim snagama Kosova mora biti u skladu sa ustavom Kosova.

“Takođe je veoma važno da Kosovo nastavi sa svojim važnim reformskim procesima, a to uključuje potpuno profesionalne snage bezbjednosti i napredak. NATO je uvijek zauzimao stav da, kada je riječ o kosovskim oružanim snagama, ovaj proces treba sprovoditi na ustavni način, prema posebnim ustavnim procedurama. Nastavićemo da radimo sa zvaničnicima na Kosovu u vezi sa ovim pitanjem. Sa Samita ćete vidjeti dokumente, koji će u narednim danima izaći, da nastavljamo da podržavamo operacije KFOR-a na Kosovu. Mislimo da su oni veoma važni za nastavak jačanja bezbjednosti u regionu, ali i za pomoć u izgradnji profesionalizma u okviru snaga bezbjednosti na Kosovu”, rekla je Gotemiler Tanjugu pred samit NATO-a u Briselu.

Kako je objasnila, bezbjednosne snage bi mogle biti važne za nastavak jačanja bezbjednosti u regionu, što bi ih učinilo profesionalnijim.

Na pitanje o tužbama koje se u Srbiji pripremaju u vezi sa korišćenjem osiromašenog uranijuma, Gotemiler je rekla da je svjesna da u Srbiji postoji i dalje zabrinutost i da to treba razumjeti, ali naučni dokazi iz 2001. godine ne ukazuju na zdravstvene i bezbjednosne probleme u vezi sa osiromašenim uranijumom:

"NATO veliku pažnju poklanja zdravlju, i zbog toga smo, još 2001. godine, uspostavili komitet u vezi s tim, kako bismo sproveli temeljnu naučnu istragu. I UN je 2001. godine sproveo sopstvenu naučnu istragu o ovom pitanju. Dokazi pokazuju, iz naše perspektive, da stvarno nema efekata po zdravlje i bezbjednost od osiromašenog uranijuma".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije