Ex -Yu

Gotemiler: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom

Gotemiler: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom
Foto: N.N. | Gotemiler: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom
Tanjug

BRISEL - Zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler izjavila je danas da proces u vezi sa oružanim snagama Kosova mora biti u skladu sa ustavom Kosova.

“Takođe je veoma važno da Kosovo nastavi sa svojim važnim reformskim procesima, a to uključuje potpuno profesionalne snage bezbjednosti i napredak. NATO je uvijek zauzimao stav da, kada je riječ o kosovskim oružanim snagama, ovaj proces treba sprovoditi na ustavni način, prema posebnim ustavnim procedurama. Nastavićemo da radimo sa zvaničnicima na Kosovu u vezi sa ovim pitanjem. Sa Samita ćete vidjeti dokumente, koji će u narednim danima izaći, da nastavljamo da podržavamo operacije KFOR-a na Kosovu. Mislimo da su oni veoma važni za nastavak jačanja bezbjednosti u regionu, ali i za pomoć u izgradnji profesionalizma u okviru snaga bezbjednosti na Kosovu”, rekla je Gotemiler Tanjugu pred samit NATO-a u Briselu.

Kako je objasnila, bezbjednosne snage bi mogle biti važne za nastavak jačanja bezbjednosti u regionu, što bi ih učinilo profesionalnijim.

Na pitanje o tužbama koje se u Srbiji pripremaju u vezi sa korišćenjem osiromašenog uranijuma, Gotemiler je rekla da je svjesna da u Srbiji postoji i dalje zabrinutost i da to treba razumjeti, ali naučni dokazi iz 2001. godine ne ukazuju na zdravstvene i bezbjednosne probleme u vezi sa osiromašenim uranijumom:

"NATO veliku pažnju poklanja zdravlju, i zbog toga smo, još 2001. godine, uspostavili komitet u vezi s tim, kako bismo sproveli temeljnu naučnu istragu. I UN je 2001. godine sproveo sopstvenu naučnu istragu o ovom pitanju. Dokazi pokazuju, iz naše perspektive, da stvarno nema efekata po zdravlje i bezbjednost od osiromašenog uranijuma".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije