Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Bilo otvorenih pokušaja da se spriječi posjeta Vučića

Grabar-Kitarović: Bilo otvorenih pokušaja da se spriječi posjeta Vučića
Foto: Tanjug | Grabar-Kitarović: Bilo otvorenih pokušaja da se spriječi posjeta Vučića

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je bilo otvorenih pokušaja da se osujeti poseta predskednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i da joj je žao zbog toga.

"Žao mi je što su neki željeli da osujete posjetu predsjednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osjetila i zlonamjernost. Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićeva posjeta spriječi i da ne dođe do bilo kakvih pomaka. U svoj toj kakofoniji izgubili su se oni pozitivni učinci i rezultati posjete", rekla je ona u intervjuu hrvatskom "Globusu".

Hrvatska predsjednica kaže da u srpskom predsjedniku Vučiću ima dobrog sagovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji.

"Posjetu predsjednika Vučića dugo smo pripremali, upravo u namjeri da postignemo iskorak. Odlagali smo je, čekali bolju atmosferu, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to da presječem. Svjesno sam preuzela politički rizik, ali savjest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona, međutim, priznaje da je bila iznenađena kad je, samo nekoliko dana uoči Vučićeve posjete, premijer Plenković pokrenuo pitanje ratnih reparacija, prenosi "Jutarnji list".

"To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na sto preko noći te moram reći da me iznenadio način njegovog podizanja u ovom trenutku. Ova posjeta pripremana je mjesecima, pa ako hoćete i godinama, u koordinaciji s MVEP-om i Vladom. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto", istakla je ona.

Predsjednica Hrvatske smatra da su odnosi između nje i Vlade ipak u cjelini dobri te da su tvrdnje o dvije različite spoljne politike običan mit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije