Ex -Yu

Grabar-Kitarović: NATO okosnica europske sigurnosne arhitekture

Grabar-Kitarović: NATO okosnica europske sigurnosne arhitekture
Foto: Anadolija/Arhiva | Grabar-Kitarović: NATO okosnica europske sigurnosne arhitekture

ZAGREB - Hrvatska ostaje čvrsta u uvjerenju da je vojni savez NATO-a kamen temeljac i okosnica europske sigurnosne arhitekture, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske u opsežnom intervjuu za "Faces of Democracy".

Naglasila je stoga da relevantnost i važnost NATO-a za evropsku kao i za hrvatsku sigurnost i stabilnost ostaju i dalje neupitni, dodajući da Evropa mora nastaviti ulagati u svoju sigurnost, a time i svoju dugoročnu stabilnost i prosperitet.

Prisjećajući se djetinjstva i odrastanja u "komunističkoj Jugoslaviji", Grabar-Kitarović je kazala da je uvijek željela da Hrvatska postane dio "demokratske porodice naroda".

Istakla je da su za nju najveća dostignuća Evropske unije mir, sloboda, demokratija, jednakost i ljudska prava, napominjući da je želja da "bude dio slobodnog svijeta" vodila i ojačala borbu Hrvatske za demokratijom i oslobođanjem.

"Kao zemlja koja je imala dosta tešku prošlost te prošla komunizam i rat i koja je morala izdržati sve da bi stekla svoju nezavisnost i slobodu, upravo zbog toga još više cijenimo mir, slobodu, demokratiju, prosperitet i stabilnost", rekla je.

Napomenula je da su pridruživanje evrozoni i šengenskom području trenutno prioriteti njene zemlje.

Grabar - Kitarović je istakla takođe da Hrvatska ima cijeli niz uspostavljenih institucionalnih mehanizama protiv rodne diskriminacije te dodala da je njena zemlja jedna od rijetkih u svijetu u kojoj je žena izabrana za šefa države direktno putem izbora, podsjetivši da je Hrvatska takođe imala premijerku, ministricu spoljnih poslova i ministricu odbrane.

"Ipak, naš rad je daleko od završenog sve dok se ne postigne puni rodni paritet i dok se nasilje nad ženama ne iskorijeni u Europi i svijetu", kazala je Grabar-Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije