Ex -Yu

Grabar-Kitarović: U Jugoslaviji niste smjeli reći da ste Hrvat

Grabar-Kitarović: U Jugoslaviji niste smjeli reći da ste Hrvat
Foto: Ilustracija | Grabar-Kitarović: U Jugoslaviji niste smjeli reći da ste Hrvat

BEČ - U jeku posjete austrijskog predsjednika Aleksandera van der Belena Hrvatskoj, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u današnjem je intervjuu za austrijski "Kleine Zeitung" odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, Svjetskom fudbalskom prvenstvu i odrastanju u komunizmu.

Grabar-Kitarović je kazala kako Evropa nije imala strategiju za primanje migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

"Bila sam više puta u Afganistanu. Vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen", kazala je Grabar-Kitarović, ilustrujućitu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Grabar-Kitarović je svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu objasnila svojim nedavnim razgovorom s "hrvatskim muftijom". On je, prema njenim riječima, "potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrisana u hrvatsko društvo".

O nacionalizmu je Grabar-Kitarović kazala da privlači sve više pristalica u Evropi zato što se "društva brane od spoljne opasnosti".

"Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posvetimo razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene, djeca i oni koji nisu imali snage ostali u svojim domovinama”, istakla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je na pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj rekla kako je "takva pitanja čine bijesnom", iako priznaje da u Hrvatskoj postoje i desni i lijevi ekstremi. Ali, ističe da oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za demokratiju u Hrvatskoj.

"Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor”, rekla je ona.

Što se tiče protivimigrantske politike mađarskog premijera Viktora Orbana i italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, Grabar-Kitarović je rekla da ih ne može osuditi jer, kako kaže, Evropa ne može na plećima nositi teret bijede cijelog svijeta.

Hrvatska predsjednica je na kraju intervjua opisala svoje odrastanje u komunizmu.

"Nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna", zaključila je Grabar-Kitarović.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije