Ex -Yu

Grad u Hrvatskoj prevarantima uplatio 50.000 evra

Grad u Hrvatskoj prevarantima uplatio 50.000 evra
Foto: N.N. | Grad u Hrvatskoj prevarantima uplatio 50.000 evra

ÐAKOVO - Hrvatska opština Ðakovo ostala je bez 50.000 evra zbog poruke upućene putem elektronske pošte u kojoj je navodno gradonačelnik Marin Mandarić tražio da se novac hitno prebaci na račun u Velikoj Britaniji, a "savjesni službenik" Slavko Troha, kako prenosi "Glas Slavonije", odmah je izvršio uplatu.

Navodi se da je mejl koji je sadržao prevaru primilo 9. jula Odjeljenje za finansije Grada Đakova i načelnik Troha, za kojeg slavonski list navodi da "važi za savjesnog službenika koji oprezno bdije nad gradskim novcem", prebacio je oko 50.000 evra na račun u Britaniji, o čemu je u redakciju "Glasa Slavonije" stigla anonimna dojava.

Prevara je istoga dana prijavljena policiji, Državnom tužilaštvu i pokrenuta je međunarodna istraga.

"U Odjeljenje za finansije stigla je poruka s upitom da li možemo da obavimo plaćanje u inostranstvu. Počinilac prievare u zabludu je doveo našeg službenika tako što se predstavio u moje ime, napravio lažni mej sa podacima kao da sam to ja", objašnjava gradonačelnik Mandarić.

Počinilac prevare nije hakovao mail, nego je samo adresu sa koje je poslao poruku nazvao gradonačelnikovim imenom.

"Na taj mejl načelnik je odgovorio upitom na koji račun, kome i koji iznos, proverio u banci može li da prođe uplata, dobio instrukcije za plaćanje i ono je odrađeno", nastavlja Mandarić.

Prevarom je na britanskom računu završilo 49.210 evra.

Navodi se da, podsjećajući na proceduru kako se obavljaju plaćanja, Mandarić dodaje da se tog dana, do trenutka uplaćivanja, on i načelnik nisu ni videli ni čuli, da bi potom načelnik poslao na pravu mejl adresu potvrdu uplate.

"Bilo mi je malo čudno. Prvo se činilo da je nama neko nešto platio iz Britanije, ali potom vidim da smo mi nekome platili. Nazvao sam ga i pitam što smo mi to platili. Pozvao se na mejlove koji su stigli s mojim imenom. Shvatili smo da je posredi prevara dovođenjem u zabludu, pozvali smo policiju, koja je uzela mailove, dokaze, nazvali smo banku da se stopira plaćanje, ali je ono već prošlo", kaže Mandarić.

Uz načelnika, nalog za plaćanje,u skladu sa praksom, potpisala je još jedna službenica odjeljenja. Protiv nepoznatog počinitelja prevare podnijeta je krivična prijava.

"Radi se provjera IP adrese, tokova novca. Nadamo se da će mu se ući u trag, da se novac vrati", navodi Mandarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije