Ex -Yu

Građani Crne Gore će plaćati sedam evra za ulazak u EU

Građani Crne Gore će plaćati sedam evra za ulazak u EU
Foto: N.N. | Građani Crne Gore će plaćati sedam evra za ulazak u EU
Tanjug

PODGORICA - Građani Crne Gore će plaćati putnu dozvolu za ulazak u zemlje Evropske unije, a naknada od sedam evra je jednokratna, važiće tri godine i odnosi se na više putovanja.

Plaćanje naknade, koje je "Vijestima" potvrđeno iz Delegacije EU u Podgorici, planirano je od kraja 2022. godine.

Prije odlaska u EU, građani će morati da prijavljuju putovanje Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja (ETIAS).

Riječ je o elektronskom sistemu kojim će EU moći da vodi evidenciju o putnicima iz zemalja koje nisu u Šengen zoni, a kojima takođe nije potrebna ni viza za ulazak.

"Pokretanje ovog sistema za odobravanje putovanja povezano je s potrebom da se identifikuju svi rizici po bezbjednost ili neregularne migracije koje mogu predstavljati posetioci bez vize, prije nego što oni stignu do granica Unije. ETIAS će tako pomoći da se zatvori važan jaz u pogledu informacija i bezbjednosti. Putnici iz zemalja koje imaju koristi od bezviznog režima putovanja u EU, uključujući one iz regiona Zapadnog Balkana, nastaviće da tako putuju", objasnili su iz Delegacije EU za podgorički list.

Pored Crne Gore, ovo se odnosi na još 60-ak zemlja svijeta, među kojima su i sve ekonomije regiona osim KiM.

Evropska komisija je predložila u novembru 2016. uspostavljanje ETIAS-a. Govoreći o uspostavljanju tog sistema, tadašnji predsjednik EK Žan-Klod Junker poručio je tada da "moramo znati ko prelazi naše granice".

"Na ovaj način znaćemo ko putuje u Evropu prije nego što uopšte stigne ovdje", rekao je on.

Iz Kancelarije za evropske integracije, "Vijestima" su rekli da Crna Gora još nije zvanično obaviještena o stavljanju u funkciju ETIAS-a, ali da će pratiti razvoj situacije po ovom pitanju i o tome obavijestiti javnost.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije