Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Gradonačelnik Vukovara: Srbija da prizna i da se pokaje

Gradonačelnik Vukovara: Srbija da prizna i da se pokaje
Foto: N.N. | Gradonačelnik Vukovara: Srbija da prizna i da se pokaje
Tanjug

U Vukovaru je danas otkriven spomenik Gong svjetskog mira, a gradonačelnik Ivan Penava je tu priliku iskoristio da pošalje poruku Beogradu da Vukovarci od Srbije očekuju “priznanje i pokajanje za počinjeni čin agresije” 1991.

"Kada dobijemo u tom smislu poruku, bićemo otvoreni za svaku moguću saradnju i međususjedske odnose", rekao je Penava, inače, predstavnik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Ocijenio je pritom da je u Vukovaru nakon Domovinskog rata ostvaren zadovoljavajući nivo suživota, prenosi Index.hr. Ovim šaljemo i poruku svijetu da nakon što smo izborili nezavisnost imamo veliku težnju i ideal da izgradimo trajni mir, da Hrvatska postane što je moguće kvalitetnija država, a svi mi kvalitetnije društvo", rekao je Penava.

U akciji postavljanja Gonga svjetskog mira, 50. takvo obilježje u nekom od svetskih gradova, kao simbol trajnog mira u svijetu, učestvovali su osim predstavnika gradske vlasti i Svjetski odbor za mir (World Peace Committee), Republika Indonezija i vajar, slikar i grafičar Ante Sardelić Kraljević.

Kraljević je autor i djela od devet skulptura koje se nalaze uz Gong (Vječna domovina, Feniks, Sveta sloboda, Prema iskonu, Prema suncu, Plamen slobode, Himna domovini, Vukovar - Grad heroj, Slavoluk mira), a koje su posvećene svim žrtvama grada Vukovara u prethodnom ratu.

Gong su otkrili predsjednik Svetskoga odbora za mir Ðujoto Suntani i Ivan Penava.

Vukovarski Gong svetskog mira je postavljen na prostoru pored Gradske pijace.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije