Ex -Yu

Grenel: Tenzija ne bi bilo da je međunarodna zajednica zaustavila Kurtija

Grenel: Tenzija ne bi bilo da je međunarodna zajednica zaustavila Kurtija
Foto: Tanjug/Arhiva | Grenel: Tenzija ne bi bilo da je međunarodna zajednica zaustavila Kurtija

BEOGRAD - Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel smatra da se posljednje povećanje tenzija na Kosovu i Metohiji ne bi dogodilo da je međunarodna zajednica sprovela prijetnje koje je uputila premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju tokom juna, odnosno zaustavila ga.

Grenel je, povodom događaja u Banjskoj, naveo da, ukoliko je tačna informacija da Srbija mobiliše trupe ili dozvoljava da se pozicioniraju duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, to nije od pomoći za stvaranje dijaloga za mir, ali i da je to reagovanje na probleme koje jednostrano pravi Kurti.

On je istakao da je neophodno sprovesti potpunu istragu, kao i da cjelokupnu obdukciju stradalih treba da obavi treća strana.

"Transparentnost je potrebna što prije. Trebalo bi da treća strana sprovede potpunu istragu i potpune autopsije", naveo je Grenel na društvenoj mreži "Iks".

U sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova u nedjelju, 24. septembra u selu Banjska stradali su Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac.

Zvaničnici Srbije su saopštili da su Srbi brutalni likvidirani, nakon ranjavanja i predaje.

Tijela ubijenih Srba nisu još predata porodicama, a postoje osnovi sumnje da su oni mučeni i masakrirani, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije