Ex -Yu

Grlić Radman: Hrvatska podstiče pet zemalja EU da priznaju Kosovo

Grlić Radman: Hrvatska podstiče pet zemalja EU da priznaju Kosovo
Foto: Patrik Macek/PIXSELL | Grlić Radman: Hrvatska podstiče pet zemalja EU da priznaju Kosovo
Tanjug

ZAGREB, BRATISLAVA - Šef Hrvatske dplomatije Gordan Grlić Radman pozvao je preostalih pet članica EU da priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

"Hrvatska podstiče posljednjih pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova, jer bi to doprinijelo stabilizaciji regiona i samog Kosova", izjavio je Grlić Radman.

Kosovo je 2008. jednostranao proglasilo nezavisnost koju je priznalo više desetina zemalja, uključujući članice EU, osim Kipra, Grčke, Rumunije, Španije i Slovačke.

Grlić Radman učestvuje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Grlić Radman je rekao da su za stabilnost regije ključne tri stvari: poštovanje teritorijalne cijelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH kao i uspostavljanje međunarodnog povjerenja naon ratova 1990-tih.

"Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštovati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu", rekao je Grlić Radman.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama, prenijela je Hina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije