Ex -Yu

Grlić Radman: Koncept građanske države dokrajčio Jugoslaviju

Grlić Radman: Koncept građanske države dokrajčio Jugoslaviju
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL | Grlic Radman: Koncept građanske države, koji se zagovara za BiH, dokrajčio Jugoslaviju

MINHEN - Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara za Bosnu i Hercegovinu, rekao je danas šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar, koji boravi u Minhenu na bezbjednosnoj konferenciji, komentarisao je na taj način nedavnu inicijativu tri bivša člana posljednjeg saziva Predsjedništva SFRJ - Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog, koji za BiH predlažu napuštanje Dejtonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti.

"Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje", rekao je hrvatski ministar, prenosi Hina.

Grlić Radman tvrdi da je upravo takav građanski koncept, koji je, kako navodi, stizao iz Beograda i koštao bivšu državu, "a posljedica je bila velikosrpska agresija".

"Slobodan Milošević htio je da stvori jednu unitarističku, centralizovanu državu kojom bi se upravljalo iz Beograda. Bivša država raspala se upravo zbog takvog narativa", koji zagovaraju bivši hrvatski predsjednik Mesić, Bogićević i Tupurkovski, a koji bi imao "užasne posljedice" po susjednu državu, smatra hrvatski zvaničnik.

Grlić Radman ocijenio je da su dosadašnje hrvatske vlade zakazale u aktivnoj politici koja bi uvjeravala međunarodnu zajednicu o situaciji u BiH, što se, kako navodi, promijenilo s dolaskom sadašnje vlasti.

"Upravo zbog svih onih propuštenih politika bivših vlada, mi sad imamo situaciju koju imamo", kazao je hrvatski ministar i dodao da je službeni Zagreb ipak "međunarodnim partnerima uspio da predoči da perspektiva BiH zavisi od duha i slova Dejtonskog sporazuma".

Grlić Radman je na minhenskom skupu danas učestvovao s estonskom premijerkom Kajom Kalas i rumunskim ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aureskuom na raspravi GLOBSEC foruma, na kojoj se raspravljalo o situaciji na istoku Evrope, zapadnom Balkanu i Inicijativi tri mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije