Ex -Yu

HDZ-ov funkcioner lajkovao ustaški poklič

HDZ-ov funkcioner lajkovao ustaški poklič
Foto: N.N. | HDZ-ov funkcioner lajkovao ustaški poklič

ZAGREB - Donedavni poslanik vladajućeg HDZ u hrvatskom parlamentu i načelnik Opštine Rugvica, Mato Čičak, izrazio je simpatije prema ustaškom pozdravu "za dom spremni" tako što je lajkovao na društvenoj mreži Facebook status izvjesnog Ivana Sviboveca, koji je 19. avgusta postavio post sa tim pokličem, piše hrvatski portal Index.

Sve to se, navodi portal, dogodilo u širem kontekstu polemike o presudi ovom ustaškom pozdravu, koji je obilježio i koncert pjevača, koji glorifikuje ustaštvo u svojim pjesmama, Marka Perkovića Tompsona u Splitu veče uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i organizovanih napada na hrvatske građane srpske nacionalnnosti.

Na pitanje Index-a zašto je lajkovao status sa ustaškim pozdavom, Čičak je rekao da je to navodno uradio slučajno ne znajući šta čini.

“Iskreno, nisam vidio šta sam lajkovao. U gužvi sam nehotice pritisnuo lajk, ubuduće ću biti oprezniji”, odgovorio je Čičak, koji je trenutno službeno van Hrvatske.

Upitan kakav je njegov stav o tom ustaškom pozdrvu, Čičak kaže da se "savremena hrvatska država zasniva na vrijednostima Domovinskog rata, žrtvi i hrabrosti hrvatskih branitelja te učenju dr. Franje Tuđmana, a nipošto ne na nasljeđu bilo kojeg totalitarnog režima ili propalih ideologija”.

Inače, ovaj HDZ-ovac je nedavno bio u žiži javnosti zbog otkazivanja koncerta pevača Miroslava Škore u Rudvici , nakon što se ovaj kandidovao za predsednika Hrvatske na sljedećim izborima.

On smatra da neko ko odluči da se bavi politikom, kao što je to učinio Škoro, ne bi trebalo da bude plaćen iz opštinskog budžeta da bi imao svoj politički nastup.

Index podsjeća da je Čičak tek jedan u nizu HDZ-ovaca koji izražavaju simpatije za ustaše i NDH. 

Mediji su nedavno izvjestii da je i HDZ-ov poslanik, bivši ministar uprave i politički sekretar stranke, Lovro Kuščević, u svojoj vili na Braču, koju je iznajmljivao turistima, držao sliku ustaškog poglavnika Ante Pavelića. 

Kuščević se branio tvrdnjom da to nije fotografija Pavelićeva, nego slika nekog njegovog "dede ili prađede". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije