Ex -Yu

Hag: Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina

Hag: Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina
Foto: Arhiva | Hag: Stanisic i Simatovic osudjeni na po 15 godina

HAG - Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, bivše zvaničnike Službe državne bezbjednosti Srbije na po 15 godina zatvora.

Graciela Gati Santana, predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća rekla je da je ovo konačna presuda nakon postupka koji je započet pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik Mehanizam koji je izrekao današnju presudu.

Podsjećanja radi, prvostepenom presudom Simatović i Stanišić osuđeni su na po 12 godina zatvora, a ovaj slučaj pokrenut je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, a Žalbeno vijeće naložilo je novo suđenje. Predmet je nastavljen u nadležnosti Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu koji je izrekao prvostepene presude u avgustu 2021. godine.

Inače poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice ali je Apelaciono vijeće kasnije usvojilo žalbu Tužilaštva i Žalbeno vijeće odlučilo je da obnovi suđenje. Novo suđenje počelo je u ljeto 2017. godine i u junu 2021. godine nakon obnovljenog postupka donesena je prvostepena presuda kojom su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločnima u Šamcu. Na ovu presudu žalbu su izjavili i Stanišić i Simatović i zatražili su od Mehanizma da ukine presudu i donese odluku da nisu krivi ili da im smanji kaznu, dok je tužilaštvo zatražilo da budu proglašeni krivim i kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata kao i za zločine u druigm mjestima u BiH i Hrvatskoj.

U obrazloženju prvostepene presude bilo je navedeno da su Stanišić i Simatović učestvovali u formiranju Jedinice za posebne namjene pod ovlaštenjem Službe državne bezbjednosti Srbije i da su njome rukovodili, a da su pripadnici te jedinice obučili grupu od desetak muškaraca iz Šamca

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije