Ex -Yu

Haliti: Romi tužili Vatikan

Haliti: Romi tužili Vatikan
Foto: Wikimedia | Haliti: Romi tužili Vatikan

KOZARSKA DUBICA - Jedan od najuglednijih romskih pisaca Bajram Haliti rekao je danas u Spomen-području Donja Gradina, na obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve Holokausta, da su Romi podigli tužbu protiv Vatikana, s obzirom na to da je uništena cijela dokumentacija kada su Rusi oslobodili Jasenovac.

On je dodao da je tužba podignuta u saradnji sa advokatom iz Los Anđelesa.

Haliti, koji je u Spomen-području Donja Gradina, održao istorijski čas rekao je da je u logorima Aušvica stradalo 22.000 Roma i poručio da sa ciframa stradalih Roma ne treba niko da manipuliše i barata ko nije upućen.

Indira Bajramović, direktor Udruženja Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle, izrazila je zadovoljstvo što se na današnjem obilježavanju okupilo mnogo Roma, posebno mladih, kako bi se upoznali o istoriji.

Okupljene je kompleksom Spomen-područja proveo kustos Dejan Motl, koji je naglasio da je ovo bila prilika da se prisjete teških dana stradanja i patnje romskog naroda s ciljem da nedužne žrtve nikad ne budu zaboravljene, kao ni najmračniji period evropske istorije.

U Spomen-području Donja Gradina danas je položeno cvijeće i odata počast nevinim romskim žrtvama Holokausta.

Cvijeće su položili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Savjetu ministara u tehničkom mandatu, delegacija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, predstavnici Misije OEBS-a u BiH, Saveza Roma Republike Srpske, Ženske romske mreža "Uspjeh", te udruženja Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla, "Romska djevojka" Prnjavor, Udruženje Roma iz Prnjavora, Udruženje Romkinja Bijeljina.

Savjet Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredio 2. avgust kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Aušvic 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije