Ex -Yu

Han: Dva nova poglavlja približavaju Srbiju EU

Han: Dva nova poglavlja približavaju Srbiju EU
Foto: Twitter | Han: Dva nova poglavlja približavaju Srbiju EU

LUKSEMBURG - Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da otvaranje dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije znači napredovanje zemlje ka članstvu u EU.

"Današnja Međuvladina konferencija je još jedna demonstracija jake i realne EU perspektive Srbije”, rekao je Han na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Komesar Johanes Han koji je prisustvovao otvaranju poglavlja 33 i 13 u Lukemburgu zahvalio je Srbiji i njenom pregovračkom timu na uspjehu, podsjetivši da Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

"To je nešto na čemu morate da budete ponosni”, kazao je Han.

On je dodao da napredak u novootvorenim poglavljima utire put ka bližoj saradnji Srbije i EU u oblasti ribolova i budžetskih i finansijskih odredbi što će, prema njegovim riječima, biti od koristi ne samo procesu pregovora već i poboljšati i život naroda u Srbiji.

”Reforme u ribarstvu osiguraće bolji kvalitet ribe na srpskom tržištu, a pravila na bužetskim odredbama zahtijevaju da nacionalni poreski sistem postane predvidljiviji što će na prvom mjestu koristiti poreskim obveznicima, a zatim će pomoći Srbiji da se lakše integriše u EU budžetske procedure”, ocenio je Han.

On je poručio da je otvaranje dva poglavlja zasnovano na dostignućima Srbije, a da se još tri poglavlja trenutno nalaze pred Savjetom. Han je i ovom prilikom podsjetio da će brzina napretka Srbije u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Srbija mora hitno da ubrza i intenzivira brzinu reformi posebno u oblasti vladavne prva”, naglasio je komesar Han.

Ovom prilikom on je naveo završetak ustavnih reformi koje se odnose na oblast pravosuđa i stanje u oblasti slobode izražavanja kao izazove na kojima Srbija mora da radi.

Han je takođe pozivao Srbiju da preokrene trenutni trend neusklađivanja sa viznom politikom EU.

”Sa jakom opredeljenošću Srbije da ubrza reforme u oblasti vladavine prava ubeđen sam da tokom 2018. godine za vreme austrijskog predsedvanja nova poglavlja mogu biti otvorena”, poručio je Johanes Han.

Komesar Han je posebno insistirao na važnosti informisanja naroda u Srbiji o procesu pristupnja i konkretnim dobrobitima reformi za svakog građanina.

”Da bi postali dio EU porodice zemlje kandidati moraju ne samo da prilagode nacionalno zakonodavstvo EU kriterijumima već i da žive naše zajedničke EU vrijednosti i objasne građanima šta je tu interes i dobrobit za njih”, zaključio je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije