Ex -Yu

Han: Integracija zapadnog Balkana je investiranje u sigurnost EU

Han: Integracija zapadnog Balkana je investiranje u sigurnost EU
Foto: Fena | Han: Integracija zapadnog Balkana je investiranje u sigurnost EU
Fena

BERLIN - Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susjedstva, Johanes Han, kaže da 2025. godina nije predaleka za zemlje koje žele da se pridruže Uniji i ističe da suštinsko sprovođenje za to nužnih reformi iziskuje vrijeme, pri čemu je "kvalitet važniji od brzine".

"Ako se uzmu u obzir potrebne referendumske i ratifikacijske procedure u nekim zemljama, priznaćete da je ovaj datum veoma ambiciozan, ali dostižan. Takođe je potrebno imati na umu da je važna suština", rekao je Han za njemačko izdanje portala Euractiv.

Za reforme u cilju prilagođavanja standardima EU, ukazao je, potrebno je mnogo vremena, jer nije riječ samo o zakonskim promjenama, već i o njihovoj praktičnoj primjeni.

Han ističe da je zapadni Balkan okružen državama članica Unije i da taj region Evropi pripada u geografskom, istorijskom i kulturnom smislu.

"U najboljem je interesu EU da osigura stabilnost i prosperitet u bliskom susjedstvu", kaže evropski komesar, ističući da je njegov princip kad je o proširenju riječ "izvoziti stabilnost, a ne uvoziti nestabilnost".

U tom smislu su, navodi, evropske integracije zapadnog Balkana -investiranje u sigurnost i stabilnost Unije.

"Ne zaboravimo geostrateški aspekt: bilo bi nesmotreno i skoro nemarno ostaviti iza sebe vakuum koji će iskoristiti drugi međunarodni akteri, čije se vrijednosti ne slažu s našim", predočava Han.

Kaže i da su sve zemlje zapadnog Balkana postigle napredak tokom protekle godine, mada različitom brzinom i s različitim intenzitetom. "Crna Gora i Srbija, koje su trenutno u pročelju trke kad je riječ o otvaranju poglavlja, otvorile su više poglavlja protekle godine", zaključio je evropski komesar.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije