Ex -Yu

Han: Uslovi se moraju ispuniti, kvalitet važniji od brzine

Han: Uslovi se moraju ispuniti, kvalitet važniji od brzine
Foto: N.N. | Han: Uslovi se moraju ispuniti, kvalitet važniji od brzine

SOFIJA - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da sve zemlje zapadnog Balkana shvataju da uslovi za članstvo moraju da se postignu, te da Strategija proširenja, koja je nedavno usvojena, nije poziv za uklanjanje tih uslova.

"Svi shvataju da uslovi moraju da se postignu, da je kvalitet važniji od brzine, da strategija nije poziv na uklanjanje uslova", izjavio je Han na sastanku ministara spoljnih poslova EU i zapadnog Balkana u Sofiji, prenosi Rojters.

Rojters podsjeća da je Evropska unija u Strategiji poručila državama zapadnog Balkana koje žele da se pridruže zajednici da moraju da primijene teške reforme prije nego što im se dozvoli da se pridruže Uniji.

EU je, zabrinuta zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine na Balkanu, pokrenula kampanju za integraciju i dala Srbiji i Crnoj Gori privremeni datum pristupanja 2025. godine, međutim, kako navodi Rojters, mnoge zemlje članice EU i dalje su oprezne da prihvate region koji je i dalje "oštećen u etničkim ratovima 90-ih" i koji je, kako kažu, poznat po bezakonju.

EU je navela i da kandidati za članstvo, među kojima su Makedonija, Albanija, BiH moraju da "dokažu svoje demokratske akreditive i iskorijene organizovani kriminal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije