Ex -Yu

Han: Vjerujem da će Skoplje u junu dobiti datum za pregovore

Han: Vjerujem da će Skoplje u junu dobiti datum za pregovore
Foto: Ilustracija | Han: Vjerujem da će Skoplje u junu dobiti datum za pregovore

SKOPLJE - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han izrazio je uverenje da će Savjet EU već ovog mjeseca dati Makedoniji datum za početak pregovora o pristupanju.

"Ne mogu ništa da garantujem 100 odsto. Ja sam uvijek veoma pažljiv kada treba da nešto obećam, ali imam jako, jako dobar osjećaj i obično mogu da vjerujem svojim osjećajima", rekao je Han u intervjuu za makedonsku agenciju MIA.

Na konstataciju da je rješenje spora oko imena bila posljednja prepreka za početak pregovora o pristupanju EU, te pitanje da li Makedonija može da očekuje odluku Savjeta EU za početak pregovora u junu, Han je rekao da očekuje da ukoliko sve bude potpisano i dogovoreno sada, to će uticati na zaključke Savjeta i da očekuje da usljedi preporuka za pregovore, da počnu pripreme za početak pregovora.

Upitan da li dogovor Skoplja i Atine doživljava djelimično i kao lični uspjeh, Han je rekao da "u politici ne možete da očekujete da će tokom vašeg perioda odgovornosti biti rješeni veliki sporovi, a ovo je definitivno veliki spor".

"Ako pogledam kakva je bila situacija 2015, i kakva je sada, tri godine kasnije, mnogo vremena je prošlo i promijenilo se na bolje", ocjenio je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije