Ex -Yu

Haos na hrvatskoj političkoj sceni: Ni Karamarko ni Petrov ne odustaju, Vlada (ne)zvanično pala

Haos na hrvatskoj političkoj sceni: Ni Karamarko ni Petrov ne odustaju, Vlada (ne)zvanično pala
Haos na hrvatskoj političkoj sceni: Ni Karamarko ni Petrov ne odustaju, Vlada (ne)zvanično pala

ZAGREB - Haos na hrvatskoj političkoj sceni se nastavio i danas a najprije je zasjedao HDZ i prema riječima prvog čovjeka ove stranke Tomislava Karamarka oni će tražiti smjenu aktualnog premijera Tihomira Oreškovića, šta znači da HDZ ruši vladu, sa druge strane partnet HDZ-a lider MOSTA Božo Petrov optužio je dorektno Karamarka da je kriv za haos u državi.

Sjednica predsjedništva HDZ-a završila je u subotu nešto prije 15 sati, trajala je tri sata duže nego što je planirano, a novinari nakon nje nisu uspjeli dobiti službenu informaciju o tome što je zaključeno, već im je poručeno da čekaju završetak sjednice Središnjeg odbora, koji bi trebao potvrditi dio zaključaka Predsjedništva.

Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo i o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.

Neslužbene informacije govore kako je na sjednici Predsjedništva zauzet stav da će se od premijera Tihomira Oreškovića tražiti ostavka, a ako je ne podnese, HDZ će u Saboru pokrenuti proceduru njegova opoziva. Stranački kuloari govore kako je bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a.

Karamarko je u izjavi potvrdio da će HDZ tražiti ostavku Oreškovića.

"Zaključili smo da imamo predispozicije i dobre momente da uđemo u preslagivanje, ne bih sada s kime. Tražit ćemo da se Orešković povuče. O tehnici opoziva dogovorit ćemo se sa svojim ljudima u Saboru.

Nismo se čuli od jučer Orešković i ja, otkad je bio u SOA-i. Vjerojatno ćemo se čuti danas.

Nije se tražila moja odgovornost, ili je bilo razgovora o tome da li da se ja maknem iz Vlade. O tome nismo glasali, HDZ je već previše ustupaka napravili, to više ne može raditi. Nesuvislo je da Orešković vodi Vladu HDZ-a i MOST-a, a bez čelnika".

Glasanje o Oreškoviću prije glasanja o Karamarku

"Moguće je da se o Oreškoviću glasa prije nego o meni. Ovo iskustvo većine koje smo sada imali ne želimo ponoviti više. HSS je članica Koalicije, jučer sam se sastao s njima".

"Velika koalicija sa SDP-om u ovom trenutku nije opcija", upozorio je Karamarko.

"Mogu se i ostavke ministara dogoditi", dodao je.

"Rekao sam ministrima da rade posao kao da se ništa ne događa. Važno je da ministarstva i dalje rade, da aktiviramo potencijale iz EU fondova, a sve upućuje da to ide u tom smjeru. Domagoj Milošević je novi Glavni tajnik HDZ-a".

Prokomentirao je i medijske navode o tome da su visokopozicionirani eksponenti HDZ-a na sjednici Predsjedništva tražili da preuzme odgovornost za aktualnu krizu.

"Dobio sam potporu stranke da se sa mnom na čelu ide u preslagivanje. Milijan Brkić me nije uopće kritizirao, on je jedan od dvoje ili troje ljudi koji su stavili na stol to da se ja povučem. Što bi to značilo za stranku i ostalo. I onda je bila diskusija, nikakve kritike".

"Mislim da nećemo gledati takav ringišpil da opet sjednemo s MOST-om", zaključio je Karamarko u odgovoru na pitanje novinarke.

Petrov: Samo je Karamarko odgovoran za krizu

Čelnik Mosta Božo Petrov u 17 sati u Metkoviću je dao izjavu za medije. 

"Hrvatska je danas u podređenoj poziciji samo zbog jedne osobe, osobe koja joj predstavlja teret, a to je Karamarko, koji snosi političku odgovornost.

Nadam se da će HDZ kao demokratska stranka, a nadam se da to je, nadam se da će u toj stranci znati za političku odgovornost.

Kada bi Karamarko i htio preslagivanje s MOST-om nikad ne bismo pristali na to. Nama je uvijek bilo Hrvatska u srcu, a ne u džepu. Na savjest svakome tko pokuša spasiti Karamarka u Saboru", rekao je Petrov.

Podsjetimo, Petrov je juče dao izjavu za medije u kojoj je još jednom pozvao Karamarka da odstupi. Reagocao je i na izjavu premijera Oreškovića koji je pozvao i Karamarka i njega da odstupe.

"Sve što se dosad od pressice gosp. Oreškovića pojavilo u medijima su klasični spinovi. MOST nezavisnih lista i dalje inzistira na smjeni prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka radi osobne kompromitacije. Ne razumijem razloge po kojima sam definiran remetilačkim faktorom u Vladi. Iza mene se ne vuku afere. Znam da sam pred Bogom čist.

Ali ako je to uslov da Hrvatska krene prema boljoj budućnosti, spreman sam dati ostavku. Nisam zbog pozicija krenuo se boriti i nema te pozicije koja bi bila ispred Domovine. Ako je to cijena, platit ću je. MOST će na kraju donijeti konačnu odluku jer je jedno od dva najvažnija pravila da MOST odlučuje većinom. Nadam se da će pristup MOST-a biti jednom standard u hrvatskoj politici. I da ćemo znati razlikovati dobro od lošeg", kazao je Petrov na jučerašnjoj presici.

Vezana vijest: Sukob na sjednici Predsjedništva HDZ-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije