Ex -Yu

Haradinaj: Ne formiramo vojsku za sjever, već za mir u Avganistanu i Iraku

Haradinaj: Ne formiramo vojsku za sjever, već za mir u Avganistanu i Iraku
Foto: Facebook | Haradinaj: Ne formiramo vojsku za sjever, već za mir u Avganistanu i Iraku

PRIŠTINA – Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da Kosovske bezbjednosne snage neće biti transformirasane u vojsku radi "zauzimanja" sjevera Kosova, kako to, prema njegovim riječima, tumači Beogad, već da će njeni pripadnici pomagati miru u Iraku i Avganistanu.

Kako je prenijela tv Kljan Kosova, izjave srpskih zvaničnika da Priština formira vojsku da bi "okupirala" sjever Kosova, Haradinaj smatra propagandom i dodaje da za Prištinu "nema razlike između sjevera i juga Kosova".

On je pozvao pripadnike srpske zajednice da postanu dio bezbjednosnih snaga Kosova.

"Netačno je da formiramo vojsku za sjever. Naša vojska će pomagati u održavanju mira u državama kao što su Irak i Avganistan, a ne radi zauzimanja svoje teritorije na sjeveru", rekao je Haradinaj, prenio je Zeri onlajn.

Prema najavama Kosova, odluga o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku parlament će glasati 14. decembra.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je ranije danas da namjera Kosova da trasnsformiše svoje bezbjednosne snage u vojsku dolazi u pogrešeno vrijeme, da je suprotnba preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbilje posljedice po evroatlantske integracije Prištine.

NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanaka zemalja članica Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije