Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Haradinaj: Nejedinstvo lidera jača Srbiju, slabi Kosovo

Haradinaj: Nejedinstvo lidera jača Srbiju, slabi Kosovo
Foto: N.N. | Haradinaj: Nejedinstvo lidera jača Srbiju, slabi Kosovo
Tanjug

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da nedostatak jedinstva kosovskih političkih lidera čini Srbiju jačom i hrabrijom, a slabi Kosovo.

Komentarišući jučerašnju izjavu predsjednika parlamenta Kadrija Veseljija, koji je rekao da se zalaže za suspenziju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz centalne Srbije, Haradinaj je ponovio da neće odustati od svog stava da ta mjera treba da ostane i da ne želi da, kako kaže, "tržište Kosova daje državi koja negira njegovo postojanje".

"Mislim da je pristup Veseljija i (Hašima) Tačija i onih koji su oslabili Kosovo u mjeri u kojoj su ga oslabili, pogrešan jer su nas doveli u situaciju da nas Srbija danas ucjenjuje da bismo se vratili u dijalog", reka je Haradinaj, prenela je Koha.

Kosovo su, kaže, u situaciju u kojoj je sada doveli oni koji su, kako je rekao, "vodili zemlju".

"Ti ljudi su zemlju doveli tu gdje je sada, ali su se stvari promijenile i ja ne prihvatam uslovljavanje Srbije da bismo se vratili u dijalog. Ja ne želim da tržište dam državi koja ne priznaje Kosovo", rekao je Haradinaj objašnjavajući, kako kaže, suštinsku razliku u pristupu politici koju vode Tači i Veselji u odnosu na onu koju vodi on.

Govoreći o odnosu sa SAD, Haradinaj je rekao da Priština sa Amerikom razgovara kao sa porodicom, ali, dodao je, porodici treba ponekad pokazati gdje boli.

On smatra i da je zahtjev za supsenziju taksi na prizvode iz centralne Srbije nepravedan i da nedostatak jedinstva među prištinskim političkim liderima povećava razliku u stavovima Prištine i SAD u vezi sa tim pitanjem, ali i da razmimoilaženje u stavovima prištinskih lidera čine Srbiju jačom i hrabrijom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije