Ex -Yu

Haradinaj: Svakog dana smo ubijali srpske policajce

Haradinaj: Svakog dana smo ubijali srpske policajce
Haradinaj: Svakog dana smo ubijali srpske policajce

PRIŠTINA - Haški optuženik, bivši kosovski premijer i jedan od ratnih lidera OVK Ramuš Haradinaj u autobiografskoj knjizi "Priča o ratu i slobodi" priznaje da su pripadnici OVK pod njegovom komandom krajem osamdesetih godina 20. vijeka "stalno napadali srpske snage, na svakom mjestu, danju i noću, bez skrivanja", te da su "svakog dana ubijali srpske policajce".

Haradinaj je početkom 1998. bio  komandant "operativne zone" za Metohiju, koju Albanci zovu "Dukađin". Procjenjuje se da je pod njegovom komandom za dvije godine likvidirano više od 300 ljudi - Srba i "nelojalnih" Albanaca - a kidnapovano više od 400.

Leševi nekih od njih nađeni su poslije rata u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.

On je za kosovske Albance nacionalni heroj, a za Srbe zločinac. Uspio je da za četiri decenije života "ispiše" fascinantnu i kontroverznu biografiju - navodi portal "24 časa".

Albanac, po vjerskoj opredijeljenosti musliman, Haradinaj je rođen 3. jula 1968. godine u selu Glođane, u opštini Dečani, u Metohiji. Jugoslaviju je potonji ratni komandant OVK sa imenom Smajilj napustio 1989. i otišao u Švajcarsku,  gdje je dobio politički azil i jedno vrijeme radio kao izbacivač po noćnim klubovima. Tamo je pristupio Narodnom pokretu Kosova, ekstremističkoj organizaciji u okviru koje je kasnije formirana OVK.

Prema dostupnim medijskim podacima, 1996. godine u Albaniji je, pod budnim okom albanskih oficira, prošao diverzantsku obuku i potom učestvovao u formiranju baza u mjestima Kukeš i Tropoja, na sjeveru Albanije. Iz tih baza je, kako su pisali mediji, organizovao šverc oružja na Kosovo. U jednoj od tih operacija Haradinaj je upao u zasjedu graničara i bio ranjen dok je njegov brat Ljuan ubijen.

Tokom NATO  bombardovanja Srbije, prema navodima zapadnih agencija, Haradinaj je bio jedan od glavnih saradnika NATO-a na Kosovu i Metohiji, i jedan od nekoliko komandanata kojima je NATO dao satelitske telefone kako bi koordinisali napade.

U julu 2000. godine, nakon završetka ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji, Haradinaj je ponovo ranjen, ovaj put tokom vatrenog okršaja sa porodicom Musa, sa kojom je bio u krvnoj zavadi.

Još jedan udarac doživio je 2002. godine, kada su međunarodne sudije na Kosovu osudile njegovog brata Dauta na pet godina zatvora zbog učešća u otmici i mučenju koje je rezultiralo smrću četvorice pripadnika FARK-a, oružane formacije kosovskih Albanaca bliske Ibrahimu Rugovi, lideru Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Poslije NATO intervencije postavljen je za zamjenika komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa, ali je već poslije nekoliko mjeseci dao ostavku i osnovao političku stranku pod nazivom Alijansa za budućnost Kosova. Nakon izbora 2004. njegova stranka u koaliciji sa Rugovinim DSK došla na vlast, a Haradinaj je u 36. godini postao premijer.

Međutim, Haški tribunal je već 4. marta 2005, svega 100 dana nakon formiranja Haradinajeve vlade, protiv njega podigao optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja prava i običaja rata. Haradinaj je potom podnio ostavku na mjesto predsjednika vlade i 9. marta se dobrovoljno predao Tribunalu. Istog dana je, zajedno sa dvojicom kooptuženih, Idrizom Baljajem i Lahijem Brahimajem, prebačen u pritvorsku jedinicu Ševeningen.

Tadašnji šef UNMIK-a Seren Jesen-Petersen izjavio je tim povodom da poštuje Haradinajevu odluku, ali je i izrazio žaljenje što, kako je prenijela štampa, više neće sarađivati sa "bliskim partnerom i prijateljem". Takve izjave se nisu mnogo dopale Briselu. Zvanično to niko nije potvrdio, ali se nezvanično moglo čuti  čuđenje kako je moguće da šef UNMIK-a naziva nekoga ko je optužen za ratne zločine "bliskim prijateljem".

Haradinaj je nakon suđenja, koje je trajalo do aprila 2008, oslobođen zbog "nedostatka dokaza". Sa istim obrazloženjem oslobođen je i Idriz Baljaj, dok je Lahi Brahimaj osuđen na šest  godina zatvora.

Tadašnji glavni tužilac  Haškog tribunala Karla del Ponte javno je  u više navrata govorila i u izvještajima upozoravala da su svjedoci optužbe bili izloženi upornim i drastičnim prijetnjama i pritiscima, zbog čega su neki odbili da svjedoče.

Jedan od ključnih svjedoka, Kurtim Beriša, stradao je uoči svjedočenja u navodnoj saobraćajnoj nesreći.

Uvažavajući žalbu Tužilaštva, apelaciono vijeće Haškog tribunala je 21. jula 2010. naložilo djelimično ponavljanje suđenja Haradinaju, i određen mu je pritvor. Ponovljeno suđenje počinje u petak, 19. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije