Ex -Yu

Haradinaj: Takse ostaju do recipročnog priznanja Kosova i Srbije

Haradinaj: Takse ostaju do recipročnog priznanja Kosova i Srbije
Foto: Tanjug/AP | Haradinaj: Takse ostaju do recipročnog priznanja Kosova i Srbije

PRIŠTINA – U Izveštaju Evropske komisije za 2019, Kosovo je predstavljeno kombinovano i s pozitivne strane može se reći da je čaša do pola popunjena, izjavila je šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova nakon što je taj izveštaj i zvanično predala premijeru Kosova Ramušu Haradinaju.

Apostolova je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Haradinajem i ministarkom evropskih integracija Duratom Hodža, naglasila da Izvještaj o Kosovu za 2019. jasno ukazuje gdje se Kosovo trenutno nalazi u implementaciji evropskih reformi, koje je neophodno sprovesti na putu evropskih integracija.

"Kosovo je napravilo napredak u nekim oblastima, ali postoje i oblasti gdje Kosovo bržim koracima treba da ostvari poboljšanje, kao što su reforma javne uprave, statistika, ekonomija, ali i vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekla je Apostolova.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu je naglasila da postoje i druge oblasti u kojima Kosovo treba da ostvari brži napredak, kao što je reforma u obrazovanju, poboljšanje životne sredine, ali i usvajanje novog zakona, koji se priprema u vezi Vlade, jer Kosovo ima veliku Vladu s velikim brojem ministara i zamenika ministara.

"Željeli bismo da vidimo vladavinu prava s aspekta transparentnosti, znači zaposlenja civilnih službenika prema zaslugama i na višim položajima", kazala je Apostolova.

Haradinaj je rekao da će se nakon detaljne analize ovog Izvještaja, koji iznosi i "ono što je pozitivno i ono u čemu Kosovo zaostaje", naredne nedjelje održati sastanak Međuministarskog savjeta za evropske integracije kako bi se odredili naredni vladini zadaci na osnovu nalaza Izvještaja.

Upitan da prokomentariše zahtjev iz Izvještaj da se ukinu takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH, Haradinaj je kazao da takse ostaju ukoliko ne bude sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom o recipročnom priznanju.

“Mislim da je vrijeme da se i Kosovo i Srbija izjasne da li su spremni za sporazum o priznavanju i tom prilikom bi se riješile sve teme, pa i taksa. Ako nema spremnosti za sporazum o recipročnom priznanju u postojećim granicama onda se nastavlja postojeće stanje, bez ukidanja taksi”, kazao je Haradinaj.

Hodža je rekla da je ovim Izveštajem ponovo potvrđeno da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viza, te se pozivaju države članice EU da donesu odluku o slobodi kretanja za kosovske građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije