Ex -Yu

Haradinaj: Vratićemo Trepči život

Haradinaj: Vratićemo Trepči život
Foto: Tanjug | Haradinaj: Vratićemo Trepči život

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, boravio je danas u rudniku Trepča, povodom 30 godina od štrajaka glađu rudara, albanske nacionalnosti, zbog navodno neustavne odluke Beograda da Kosovu ukine autonomiju.

Haradinaj je rekao da je najblji način da se nagradi tadašnje žrtvovanje rudara Albanaca u rudniku Stari trg, "lavovska" borba da se Trepči vrati život.

"Imali smo poteškoća i imaćemo ih i ubuduće, ali vjerujemo da smo u pravu i nećemo prestati da radimo na tome da se Trepči vrati život", rekao je Haradinaj i dodao da nije slučajno to što su se danas okupili na ovom mjestu.

"Za sve nas Trepča ima više značenja, posebno štrajk rudara (pre 30 godina). Ali mi danas nismo ovdje samo zbog toga, već smo došli da potvrdimo da znamo šta želimo", rekao je Haradinaj, prenijela je Koha.

Dodao da je Trepča izvor života ne samo za Mitrovicu, već za sve druge sektore na Kosovu.

"Tri decenije su prošle i mi još nismo uspjeli da vratimo život u ovaj resurs naše ekonomije, naše zemlje. Sada je pravo vrijeme da kažemo da morao doći do zaključka da je Trepča veoma dugo bila napuštena... Trepču još nismo registrovali prema kosovskom zakonu, akcionari takođe treba da preuzmu odgovornost, a akcionari su i rudari", rekao je Haradinaj.

Zatražio da južni dio Trepče dostavi svu potrebnu dokumentaciju za registaciju.

Takođe, rekao je da deo Trepče na sjeveru treba da pripremi neophodnu dokumentaciju kako bi svi radnici ostvarili svoja akcionarska prava.

Tek nakon registracije Trepče kao kompanije, rukovodstvo će razgovrati i donijeti oduke o akcionom planu za rudnik i o tome kako će se postupiti i pristuiti tom pitanju.

Trepča, kao i sam grad Mitrovica, u kojem se rudnik nalazi, od posljednjih suoba podijeljena je na južni i sjeverni dio..

Zbog nefunkcionisanja topionice olova na sjeveru u Zvečanu, kao i cinka, u funkciji su samo proizvodni kapaciteti do faze koncentrata.

Do 2016. ovim kombinatom je upravljala kosovska Agencija za privatizaciju, a kada je Trepči pretila likvidacija, odlučeno je da se usvoji Zakon o Trepči kojim kombinat postaje Akcionarsko društvo Trepča AD.

Kašnjenje u formiranju neophodnih tela, kao što su Nadzorni odbor koji bira Upravni odbor, odnosno direktora, njegovog zamjenika i direktore poslovnih jedinica, uticalo je na rad ovog kombinata.

Prihodi Trepče do sada su godišnje iznosili više od 14 miliona evra, ali je proizvodnja posljednjih godina zabilježila pad.

Srpska lista je, inače, protiv Zakona o Trepči, smatrajući da će ugroziti egzistencijalni opstanak radnika ovog rudnika.

I Srbija tvrdi da je u njenom posjedu više od polovine vlasničkog udjela Trepče pa je zato Zakon o Trepči, koji je usvojen na Kosovu, odlučila da poništi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije