Ex -Yu

Haradinaj na samitu u Berlinu: Srbija da prizna nezavisnost Kosova u postojećim granicama

Haradinaj na samitu u Berlinu: Srbija da prizna nezavisnost Kosova u postojećim granicama
Foto: Anadolija | Haradinaj na samitu u Berlinu: Srbija da prizna nezavisnost Kosova u postojećim granicama

PRIŠTINA – Premijer Kosova Ramuš Haradinaj prisustvovao je zajedno sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem samitu lidera Zapadnog Balkana na visokom nivou u Berlinu, koji su organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Na sastanku, kojem su učestvovali lideri Zapadnog Balkana, učinjena je procena postignuća u ekonomskom razvoju i razgovarano je o unapređenju saradnje između država, jačanju ekonomije i težnjama zemalja regiona za članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Istaknuto je da je kosovski premijer u svom govoru naglasio da Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova, u postojećim granicama.

"To je stvarnost koju treba priznati i tako možemo ići naprijed. Razgovori o etničkim podelama i granicama, otvaraju put za nove tragedije na Balkanu, a niko bolje od nas ne razumije iskustva poslednje dve decenije", rekao je Haradinaj.

On se posebno zahvalio Njemačkoj na stalnoj podršci na pravu Kosova na državnost i teritorijalni integritet, kao uslovu za mir u regionu.

U saopštenju se navodi da je na ovom sastanku bilo reči i o neophodnosti prevazilaženja nesuglasica između zemalja Zapadnog Balkana i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, za koji je Haradinaj naglasio da bi postizanje pravno obavezujućeg sporazuma koji bi rezultirao međusobnim priznavanjem između dvije zemlje, doprinijelo regionalnoj stabilnosti i otvorenim izgledima za obje zemlje na putu evropskih integracija.

Takođe, Haradinaj je naglasio značaj ovog sastanka, kako bi svi lideri Balkana sjeli zajedno i razgovarali o prevazilaženju prepreka, prihvatanju stvarnosti i zajedničkom evropskom puta.

"Institucije zemlje su kontinuirano angažovane tokom svih ovih godina da poboljšaju života srpskih građana na Kosovu tako što sprovode sve preporuke Ahtisarijevog plana i našeg Ustava i naših zakona. Kosovo je ovlastilo delegaciju i odobrilo platformu za završnu fazu procesa dijaloga sa Srbijom, što će rezultirati sveobuhvatnim sporazumom koji treba da bude pravno obavezujući, što će rezultirati uzajamnim priznavanjem, sa Evropskom unijom i SAD-om kao garantom ovog rješenja“, rekao je Haradinaj, dodajući da evroatlantski put nema alternativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije