Ex -Yu

Haradinajev savjetnik: EU i SAD očekivali ovakvu mjeru

Haradinajev savjetnik: EU i SAD očekivali ovakvu mjeru
Foto: Ilustracija | Haradinajev savjetnik: EU i SAD očekivali ovakvu mjeru

Nacionalni koordinator za Zapadni Balkan i savjetnik premijera Kosova Ramuša Haradinaja Gazmend Abraši tvrdi da su Evropska unija i SAD očekivali mjeru kosovske vlade o uvođenju carina na uvoz robe iz centralne Srbije od 100 odsto.

Abraši je ovako odgovorio na pitanje Tanjuga kako komentariše poziv šefice evropske diplomatije Feredike Mogerine da Priština odmah povuče ovu odluku, kao i upozorenje američke ambasade u Beogradu da ta odluka može uticati na stabilnost u regionu i dalju sudbinu dijaloga.

"Ubijeđen sam da su oni očekivali da dođe do ove mjere. Time želimo da pošaljemo politički signal Srbiji da treba da nas tretira kao ravnopravnog partnera, kao i sve druge ''zemlje'' u regionu", rekao je Abraši.

Abraši istovremeno kaže da su SAD i EU upoznati sa svakim detaljom, kako je rekao, "kršenja Briselskog sporazuma od strane Beograda".

On tvrdi da Beograd ne poštuje dogovore o funkcionisanju integrisanih prelaza, neukidanju duplih carinskih pečata, nepriznavanju porekla robe, kao i o nepriznavanju sanitarnog i fitosanitarnog dokumenta izdatog od strane Prištine.

"Krajnje je vrijeme bilo da Kosovo zaštiti sebe i svoje građane", zaključio je Abraši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije